Prezentul articol isi propune prezentarea unor solutii alternative pentru managerierea diferitelor afectiuni ale sistemului nervos central.
In prima parte vom descrie principalii neurotransmitatori si efectele pe care le exercita in organism precum si sistemul endocanabinoid, structura capabila sa influneteze efectele neurotransmitatorilor, iar in partea a doua vom prezenta solutia noastra privind principalele afectiunui intalnite la nivelul SNC al animalelor de companie.

Neurotransmitatorii

In creier exista miliarde de neuroni, iar comunicarea informatiei intre acestia se face prin intermediul compusilor de natura chimica denumiti neurotransmitatorii , printr-o fanta care poarta numele de sinapsa.
O celula nervoasa normala poate dezvolta peste o mie de sinapse.
Neurotransmitatorii sunt eliberati la nivelul neuronilor, in cadrul terminalului presinaptic. Mai departe, moleculele acestor substante traverseaza fanta sinaptia pentru a fi acceptate de catre un alt neuron, prin receptori specifici. Actiunea care urmeaza poate sa fie de excitare a celulei nervoase sau de inhibitie.
Peste 100 de neurotransmitatori sunt cunoscuti azi, multi fiind sintetizati din aminoacizi.
Neurotransmitatorii efectueaza multe functii vitale in organism. De exemplu, pot regla bataile inimii sau afecta starea de spirit, fiind implicati in sanatatea mentala sau diferite boli ale sistemului nervos central.

Atunci cand sunt stimulate de un potential de actiune, veziculele sinaptice elibereaza neurotransmitatori care traverseaza distanta mica ( fanta sinaptica) intre un terminal de axon si dendrite. Cand neurotransmitorul se leaga un receptor la detrita, semnalul este comunicat.
Atunci cand un neurotransmitator se leaga la un neuron postsinaptic, el creaza un efect de excitare sau inhibare. Neuronii sunt adesea conectati la alti neuroni, astfel incat la un moment dat un neuron poate fi supus mai multor neurotransmitatori. Daca stimulul pentru excitatie este mai mare decat efectul inhibitor, neuronul va crea un potential de actiune care elibereaza neurotransmitatori intr-un alt neuron. Astfel, un semnalul nervos este condus de la o celula la alta.
O metoda de categorisire neurotransmitatorilor este in functie de faptul efectul lor asupra neuronului postsinaptic: excitator sau inhibitor. Cu toate acestea, daca un neurotransmitator este excitator sau inhibitor depinde de receptorul se care se leaga. De exemplu, acetilcolina are efect inhibitor pentru miocard (incetineste ritmul cardiac), dar excitant pentru musculatura scheletica ( o face sa se contracte).

Neurotransmitatori importanti
Glutamatul este cel mai abundent neurotransmitator la om, folosit de aproximativ jumatate din neuronilor din creierul uman. Acesta este principalul transmitator excitatiei in sistemul nervos central. Interesant este faptul ca glutamatul este toxic pentru neuroni. Leziuni ale creierului sau un accident vascular cerebral poate duce la un exces de glutamat si moartea neuronilor, acumularea de glutamat este asociata cu unele boli si leziuni cerebrale incluzand boala Alzhimer, AVC si convulsii epileptice.
Glutamatul joaca un rol in functiile cognitive, cum ar fi memoria și invatarea.

GABA este transmitatorului inhibitor primar al creierului. Aceasta ajuta la controlul anxietatii. Deficitul de GABA poate duce la convulsii. Acesta actioneaza prin contracararea neurotransmitatorilor excitanti care duc la aparitia anxietatii. Dereglarile la nivelul acestui neurotransmitator pot determina hi¬perexcitabilitate, inclusiv deficiente in dezvoltare, retard mintal si epilep¬sie, tulburari depresive, tulburari de somn. In timpul durerii, fricii sau stresului, anumite grupuri de neuroni pot deveni hiperactive. GABA inhiba aceste emotii si promoveaza un sentiment de calm si relaxare.

Acetilcolina stimuleaza musculatura, functii ale sistemului nervos. Multe substante toxice actioneaza prin blocarea receptorilor acetilcolinei. Exemplele includ botulina, curara, cucuta, insecticidele organofosforice, prietrinele. Boala Alzheimer este asociata cu o scadere semnificativa a nivelului de acetilcolina.

Norepinefrina (noradrenalina) creste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. Este o parte a sistemului organismului „lupta sau fugi“. Noradrenalina este, de asemenea , necesara pentru a forma amintiri. Stresul epuizeaza rezervele acestui neurotransmitator. Noradrenalina prezinta urmatorii receptori adrenergici:
• receptori α: α1 şi α2;
• receptori β: β1, β2 şi β3.
Unele medicamente antidepresive umane actioneaza asupra receptorilor α2 crescand astfel neurotransmisia noradrenergica si avand efect antidepresiv. In timp ce altele cresc neurotransmisia noradrenergica printr-un alt mecanism.
Receptorii β ai noradrenalinei joaca un rol in reglarea amintirilor incarcate afectiv. Blocarea acestor receptori ar putea fi astfel utila in tratamentul tulburarii de stres post-traumatic. De asemenea, stresul cronic poate produce numeroase efecte negative asupra organismului uman, acest raspuns fiind mediat si prin intermediul noradrenalinei.

Dopamina este un inhibitor al transmiterii asociat cu centrul recompensa al creierului. Nivelurile scazute de dopamina sunt asociate cu anxietatea sociala si boala Parkinson, in timp ce excesul de dopamina este legat de schizofrenie.
Dopamina prezintă doua familii de receptori:
• familia receptorilor D1 care include receptorii D1 şi D5;
• familia receptorilor D2 care include receptorii D2, D3 şi D4.
Medicamentele umane blocheaza receptorul D2. Ele sunt eficace in reducerea halucinatiilor, ideilor delirante si, posibil, a unor tulburari de comportament.
– Serotonina este un neurotransmitator inhibitor implicat in starea de spirit, emotie, si perceptia. Nivelul scazut de serotonina poate duce la depresie, tendinte de sinucidere, probleme de management al furiei, tulburari de somn, migrene, si o pofta crescuta de carbohidrati. Organismul poate sintetiza serotonina din aminoacidul esential triptofan, care se gaseste in alimente precum lapte si curcan.

Cand nivelul serotoninei este normal, te simti mai fericit, mai calm, mai concentrat, mai puțin anxios, mai stabil din punct de vedere emoțional.

Endorfinele sunt o clasa de molecule similare cu opioide ( de exemplu, morfina, heroina) , in ceea ce priveste structura si functia. Cuvantul „endorfine“ este prescurtarea de la „morfina endogena.“ Endorfinele sunt transmitatori inhibitori asociati cu placere si ameliorarea durerii. Unele animale se bazeaza pe acest tip de neurotransmitatori pentru a intra in hibernare.

Sistemul endocanabinoid
Acesta este alcatuit din substante care neuromoduleaza diferite functii ale organismului responsabile de bunastarea psihica deoarece actioneaza la nivel emotional dar si fizic, receptoriilor acestor substante, cat si enzimele care le regleaza. Sistemul endocanabinoid este prezent la toate vertebratele.
Principala sa sarcina este asigurarea echilibrului intre procesele fiziologice cheie din organism, cum ar fi durerea, memoria, inflamatia, controlul temperaturii, starea de spirit sau functiile ficatului si functia gastrointestinala.
Canadinoizii sintetizati de catre organism se numesc anandamida (AEA) si 2-araquidonoil-glicerol ( 2-AG), fiind molecule cu o structura chimica asemanatoatre cu a THC, sunt substante cu structura lipidica, derivate din acidul arahidonic. Aceste doua substante se vor lega de receptori specifici.
Receptorii sistemului endocanabinoid sunt CBR1, CBR2 si TRPV1.
CBR1 sunt localizati in principal in neuronii presinaptici din sistemul nervos central si periferic, unde dezvolta un mecanism de feedback negativ in transmisia neuronala care le permite sa exercite efecte analgezice, sentimente de relaxare si bunastare. De asemenea, CBR1 au fost descoperiti si in alte tesuturi si sisteme cum sunt pulmonii, sistemul vascular, musculatura, tractusul gastrointestinal, sistemul reproducator, sistemul imunitar.
Receptorii CBR2 se gasesc in vasele de sange, maduva spinarii, piele.
Prin atasarea la receptorii CBR1 a celulelor sistemului imunitar, canabinoidele sunt capabile sa exercite un puternic efect antiinflamator, regland eliberarea citokinelor si migrarea celulelor pro-inflamatorii.
Exista substante exogene capabile sa actioneze asupra acestui sistem, ele se numesc fitocanabinoide si se gasesc in planta Cannabis, dar si canabinoizi de sinteza denumiti nabilona si dronabiol.

Ce este cannabisul?

Exista diferite plante incluse sub denumirea de “cannabis”, “canepa” sau “marihuana”, toate acestea apartinand genului Cannabis. Ele difera insa in functie de cantitatea de fibre pe care o au, de dimensiunea maxima pe care o atinge planta sau de profilul substantelor active.
Canabisul actioneaza prin alterarea perceptiei senzoriale, stimuleaza apetitul, produce sedare si induce o stare de euforie dar si o alterare a perceptiei senzoriale care poate duce la alterari de memorie si de control motor.
In ceea ce priveste canabisul s-a observat un efect sinergic intre toate componentele sale.
Mai mult de 421 de molecule din cannabis au fost extrase si descrise, inclusiv terpene, flavonoide, antioxidanti, acizi grasi omega-3 si 6, proteine, minerale si vitamine din grupul B. Printre acestea se numara un grup de substante chimice care se evidentiaza datorita singularitatii lor-fitocannabinoide. Canabisul contine mai mult de 60 dintre aceste molecule, in cea mai mare concentrație: a9-tetrahidrocanabinol (THC) și cannabidiol (CBD) .
THC este o molecula psihoactiva considerata responsabila pentru efectele secundare ale canabisului: cresterea apetitului, euforie, senzatie de gura uscata (sete), etc. Desi potentialul terapeutic al THC a fost dovedit in tratarea mai multor boli (cum arfi cancerul sau IBD ), datorita faptului ca este molecula care provoaca starea de relaxare, prezenta sa a fost limitata printr-un regulament al UniuniiEuropene, astfel incat legale pot fi doar plantele cu un continut de THC care nu depaseste 0,2%.
Cantitatea in acesta substanta depinde de multe variabile ( temperatura, sol, umiditate) dar si de specia de canabis cultivata. Cronicare este produs din planta Cannabis sativa, cultivata in scop medicinal, continand o concentratie de THC sub 0.05%.

Toxicitate: – DL 50 la caini este mai mare de 3 g /kg.
Doza toxica este de 0.5mg/kg, lucru care poate fi atins in cazul inhalarii sau administrarii injectabile.
Asadar calea de administrare este extrem de importanta iar dintre toate cea orala este cea mai sigura. Substanta este metabolizata in principal hepatic fiind eliminata in procent de 80% pe cale renala si restul prin fecale.
Un alt aspect care poate influenta absorbtia este statusul corporal al animalului. THC este absorbit in prezenta lipidelor avand o afinitate mare pentru tesuturile grase, asadar administrarea unui animal supraponderal nu va avea acelelasi efecte la un animal slabit, doarece animalul supraponderal va avea o absorbtie sporita, insa avand o masa corporala mai mare toxicitatea va fi mai mica. Administrarea cu grasimi va mari absorbtia THC.
A doua molecula principala a plantei de canabis este CBD, care a starnit un foarte mare interes in randul comunitatii stiintifice in ultimii ani. CBD nu produce efecte secundare psihotrope. Ca efecte terapeutice mentionam: efectul antioxidant , neuroprotector, anticonvulsiv si analgezic. CBD este un inhibitor al citocromului P450, afectand metabolizarea unor medicamente.
Efectele cele mai importante, de care se profita si in clinica, sunt mangementul durerii cronice, a durerilor postoperatorii, durerii neoplazice, in starti de anxietate sau sidromul de disfunctie cognitiva.

Fitocanabinoizii si epilepsia

Epilepsia este una dintre cele mai frecvente tulburari neurologice cornice la caini care se caracterizeaza printr-un dezechilibru in excitabilitatea neuronala, provocand convulsii recurente. Se apreciaza ca aceasta boala nu poate fi controlata in aproximativ 25% din cazuri, demonstrand nevoia urgenta de a gasi tratamente alternative cu mai puține efecte secundare.
Sistemul endocanabinoid este prezent in sistemul nervos central, moduland activitatea electrica neuronala. Endocannabinoidele sunt secretate de neuronii postsinaptici pentru a activa un mecanism de feedback negativ, care reduce in general transmisia sinaptica si, prin urmare, ar putea fi implicati in mentinerea controlului pragului de convulsii. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca mai multe componente ale sistemului endocanabinoid sunt implicate in patologiile neuronale. Un exemplu este un studiu in care au fost descrise modificarile in nivelurile de endocannabinoizi la cainii epileptici.
Fitocanabinoidele, datorita capacitatii lor de a modula activitatea sistemului endocanabinoid, pot fi o optiune logica de instrument terapeutic impotriva epilepsiei, dupa cum reiese din diferite studii in vivo, in care administrarea CBD a avut efect anticonvulsivant, neuroprotector si antioxidant in diferite modele de epilepsie.
Intr-un alt studiu, s-a demonstrat ca CBD a reusit sa blocheze toxicitatea nivelurilor ridicate ale neurotransmitatorului excitator glutamat. Desi mecanismul molecular exact nu a fost descris, principalele rezultate indica rolul critic al CBR1
in cadrul neuronilor glutamatergici.
Cand se confrunta cu un atac epileptic, corpul elibereaza endocannabinoide, care leaga CBR1 si activeaza un raspuns celular de protectie prin:
• Scaderea fluxului de calciu, care reduce transmisia de catre neuronul glutamatergic asociat cu epilepsia.
• Corecția excitabilitatii neuronale prin modularea canalelor de potasiu.
• Reducerea funcției GABAergice prin semnalizarea retrograda.
Exista un mare interes in cercetarea utilizarii canabinoidelor impotriva epilepsiei la om, inclusiv cinci studii doar in China. Desi utilizarea de fitocannabinoide pentru tratarea epilepsiei la caine si feline nu a fost studiata in profunzime, un numar mare de experimente clinice veterinare, impreuna cu rezultatele bune ca anticonvulsivante la pacienții umani, sugereaza ca fitocannabinoidele pot fi un instrument de suport terapeutic excelent pentru aceste tulburari.
In concluzie, CBD are efecte aditionale sau sinergice cu diferite medicamente antiepileptice.

Imbatranirea si disfunctia cognitiva

Asemeni omului, diferitele etape din viata unui caine sau a unei pisici implica schimbari in functiile si comportamentul lor cognitiv. Un anumit grad de deteriorare al acestor parametri este considerat normal odata cu inaintarea in varsta.
In cazurile in care aceasta degenerare este foarte rapida, sindromul disfunctiei cognitive (CDS) poate fi in curs de dezvoltare. Acesta este caracterizat prin urmatoarele semne clinice: dezorientare, scaderea interactiunilor sociale, alterariale ciclurilor de somn-trezire, incontinenta si lipsa de vitalitate.
Din punct de vedere neuropatologic, au fost descrise mecanisme foarte asemanatoare cu cele observate in boala Alzheimer: pierderea neuronilor si a materiei cenusii, patologia amiloida si neurogeneza redusa. Depunerile de alfa-amiloid sunt considerate neurotoxice deoarece induc degenerarea sinaptica, epuizarea neurotransmitatorilor si moartea neuronala. De asemenea leziunile oxidative, par a fi legate de dezvoltarea sindromului de disfunctie cognitiva.
In acest sens, exista studii care au gasit o corelatie intre severitatea CDS si markerii de oxidare ai lipidelor si proteinelor. Pe de alta parte, hiperactivarea cronica din microglie este un numitor comun in tulburarile neurodegenerative cum arfi Alzheimer, CDS, Parkinson sau scleroza multipla. Aceste celule imune secreta excesiv citokine proinflamatorii si radicali liberi, distrugand tesutul cerebral.
In prezent, CDS este incurabil. Abordarea actuala include ameliorarea daunelor cauzate de excesul de stres oxidativ sau sustinerea functiilor mitocondriale. Mai multe interventii nutritionale, cum ar fi suplimentarea cu antioxidanti sau acizi grasi omega-3 au demonstrat ca anumite abilitati ale cainilor cu CDS pot fi recuperate. In acest sens, acizii grasi omega-3 din CroniCare protejeaza si sustin functia cognitiva a animalelor de companie.
In ceea ce priveste canabinoidele, exista mai multe studii care dovedesc capacitatea lor de a proteja neuronii impotriva leziunilor cauzate de inflamatie sau stres oxidativ.
Sunt mecanisme diferite care pot explica aceasta neuroprotectie:
• Inhibarea moleculelor proinflamatorii
• Efectul antioxidant
• Blocarea excitotoxicitatii
• Reducerea influxului de calciu
Canabinoizii si-au dovedit abilitatea de a modula activitatea microgliilor in mai multe modele in vitro si in vivo. Intr-un model al bolii Alzheimer la soareci, administrarea CBD a redus expresia mai multor citokine proinflamatorii eliberate din microglie (cum ar fi iNOS si IL-1), care au generat imbunatatirea functiei cognitive. De asemenea, la animalele cu pierdere de memorie, CBD ajuta la imbunatatirea acesteia.
In concluzie, canabinoidele, si in special CDB, exercita efecte protectoare asupra neuronilor sub presiune oxidativa sau inflamatorie ridicata, cum este in cazul sindromului de disfunctie cognitiva. Rezultatele acestor studii in vivo sunt concludente si, inca o data, arata un mare potential terapeutic al canabinoizilor in tratarea bolilor neurodegenerative.

Anxietatea si starea de frica

Anxietatea este anticiparea pericolelor viitoare cu origine necunoscuta sau imaginara, care provoaca reactii in organism asociate cu teama, cum ar fi urinare, ruperea/ roaderea obiectelor, lacrimare excesiva sau vaicareli…
Cauzele cele mai frecvente pentru animalele de companie sunt separarea de stapan, zgomote puternice sau prezența unor persoane sau companioni noi in locuinta.
Exista mai multe studii care leaga sistemul endocanabinoid de reglementarea tulburarilor legate de anxietate. O prima dovada este prezenta acestuia in toate zonele sistemului nervos central, implicat in anxietate, frica si stres, inclusiv hippocampus, amigdala centrala si laterala si cortexul prefrontal. Dupa cum am vazut anterior, sistemul endocanabinoid poate reglementa transmisiile sinaptice prin mecanisme diferite.
De fapt, efectul anxiolitic al canabinoidelor exogene a fost legat de modularea CBR1 in neuronii glutamatergici presinaptici. Soarecii fara CBR1 tind sa aiba un comportament mai anxios cand se confrunta cu stimuli foarte aversivi.
Activitatea sistemului endocanabinoid poate fi, de asemenea, modificata prin intermediul propriilor enzime de reglementare. FAAH este principala enzima care distruge anandamida in sistemul nervos central. Daca activitatea enzimatica este blocata prin medicamentatie sau epuizare genetica, durata medie de viata a anandamidei devine mai lunga si apar efecte anxiolitice. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca fitocannabinoidele au efect anxiolitic, deoarece pot regla activitatea sistemului endocanabinoid de la nivelul sistemului nervos central și modula astfel procesele legate de anxietate.
S-a demonstrat intr-un numar mare de studii in vivo (testul de conflict Vogel sau testul labirint ridicat) ca administrarea fitocannabinoidelor are efecte anxiolitice.
La pacientii umani cu tulburare de anxietate sociala, CBD a redus nivelul anxietatii in comparatie cu placebo administrat. Acest efect anxiolitic a coincis cu o scadere a activitatii limbice/ paralimbice.
De fapt, intr-un mod similar cu antidepresivele sau medicamentele antipsihotice atipice, s-a observat ca CBD induce schimbari plastice. De exemplu, intr-un model de schizofrenie provocata de stres cronic, administrarea CBD a redus neurogeneza in hipocampus si densitatea spinilor dendritici.
La animalele de companie, exista un raport care a aratat ca 50% dintre proprietari au observat o imbunatatire evidenta a anxietatii cainilor lor, atunci cand acestora li se administra un produs care continea cannabis. Prin urmare, dovezile preclinice arata in mod concludent ca fitocannabinoidele precum CBD au efect anxiolitic.
Cercetarea clinica merge in acelasi sens si sprijina datele obtinute, prin urmare, inca o data, demonstrand ca fitocannabinoidele sunt un mare instrument terapeutic pentru controlul anxietatii in diferite tulburari neuropsihiatrice.

Solutia noastra in managementul afectunilor SNC la animalele de companie: Cronicare
CroniCare este o formula de supliment nutrititiv, 100% naturala, dedicata cainilor si pisicilor. Contine extract de ulei de canepa ca principal ingredient, precum si acizi grasi esentiali omega-3.
CroniCare a fost creat de Laboratoarele Stangest, partenerul nostru, cu peste 20 de ani de experiența in sectorul veterinar, dedicat medicinei veterinare holistice.

Profilul biochimic CroniCare

Cannabidiolul (CBD) este principalul fitocannabinnoid prezent in extractul de canabis al formulei CroniCare. Este cea mai interesanta molecula la nivel clinic, datorita efectelor antiinflamatorii, analgezice si anxiolitice. Nivelul CBD in extract este standardizat si atinge o concentrație de 1% in produsul finit.
Pe de alta parte, continutul THC din CroniCare este foarte scazut (0,05%), astfel incat nici unul dintre efectele psihotrope tipice legate de consumul de canabis nu vor aparea.
Trebuie subliniat faptul ca formula CroniCare este bazata pe extract canabis din plante intregi. Acest tip de extract include, in afara de CBD, mult mai multe fitocannabinoide (cum ar fi CBG sau CBN), terpene si flavonoide. S-a demonstrat ca diferitele molecule se ajuta reciproc pentru a exercita un efect mai puternic, comparativ cu situatia in care diferitele molecule ar actiona separat. Aceasta sinergie este cunoscuta ca “efectul entourage”.
Acest lucru contrasteaza cu alte produse care contin pulbere de canabis sau ulei de semințe de canabis, al caror cost este mai mic. Sunt considerate foarte hranitoare datorita continutului de omega-3 si -6, proteine si alte elemente vitale. Cu toate acestea, in comparatie cu extractul din plante intregi, ele contin niveluri foarte scazute ale CBD. Pe de alta parte, exista produse cu CBD pur (CBD izolat), care sunt diluate in diverse uleiuri-din seminte de canabis, din nuca de cocos sau din masline. Desi pot avea un continut CBD echivalent, au un mare dezavantaj deoarece nu contin restul de molecule: fitocannabinoidele, terpenele sau flavonoidele. Prin urmare, efectul entourage este pierdut, iar beneficiile asupra organismului vor fi limitate.

Mecanismul de actiune

Fitotocanabinoidele sunt compusi lipofili care se absorb mai bine in prezenta uleiurilor sau a solventilor polari, cum ar fi etanolul. In comparatie cu administrarea inhalata, canabinoidele administrate pe cale orala exercita efecte mai intarziate, dar mai persistente.
Un produs natural cum este CroniCare, desi nu are viteza de acțiune a medicamentelor uzuale, are un avantaj clar: efecte secundare mult mai limitate, in special atunci cand se aplica tratamente pe termen lung.
Conform altor experiente anterioare cu privire la utilizarea extractelor de cannabis pe animalele de companie, timpul necesar pentru a evalua efectele difera. De exemplu, in cazurile de artrita a fost observata o ameliorare inca din primele zile de la tratament sau de-abia in prima luna in cazurile de epilepsie, etc.
Trebuie amintit ca fiecare animal de companie poseda variabile care afecteaza raspunsul la administrarea CroniCare: starea generala de sanatate, stadiul de dezvoltare al bolii, diverse complicatii sau mediul in care traieste. Datorita acestor detalii, este foarte important sa se administreze doza care poate ajuta animalul, fara sa provoace alte complicatii daunatoare.

Varsta minima pentru administrare Cronicare

CroniCare poate fi folosit la orice varsta, insa intotdeauna trebuie respectate programele si dozele de administrare recomandate de catre medicul veterinar. De fapt, una dintre utilizarile extractului de canabis este la pui, pentru a calma anxietatea care apare datorita separarii de cuibul lor.
In aceeasi directie, in prezent se desfasoara studii de cercetare cu canabinoide la nou-nascuti. Un exemplu este Dr Martínez-Orgado, persoana responsabila de neonatologie in cadrul Spitalului Clinic Universitar San Carlos din Madrid, care coordoneaza un grup de cercetare axat pe studiul rolulului neuroprotector al canabinoizilor pentru un tip de leziune neonatala ( hipoxie-ischemie). Ei au demonstrat ca CBD protejeaza impotriva daunelor neuronale cauzate de lipsa de oxigenla nou-nascuti.

Farmacologie

Citocromul P450 este un grup de enzime care metabolizeaza diversi compusi (dintre care mai multe medicamente sunt incluse) in ficat. S-a observat ca mai multe fitocannabinoide, inclusiv CBD, inhiba citocromul P450. Insa doze foarte mari (10 mg CBD / kg greutate – de 20 de ori mai mari decat cele recomandate pentru CroniCare) sunt necesare pentru a inhiba activitatea citocromului P450 in vivo. Pentru a evita neplaceri sau supradozari, recomandam supravegherea de catre medicul veterinar in cazurile in care CroniCare este combinat cu un medicament a carui metabolizare presupune participarea citocromul P450.
Pe de alta parte, canabinoidele au demonstrat ca au efecte antiinflamatoare, analgezice, anticonvulsive si antioxidante. Atunci cand sunt combinate cu alte medicamente cu acelasi efect, este posibil sa apara un efect aditiv sau sinergic. De exemplu, endocannabinoidele si canabinoidele sintetice au crescut efectul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), opioidele sau anticonvulsivantii in cazurile de epilepsie. Din acest motiv, in unele cazuri ar putea exista posibilitatea de a reduce doza de medicamente la introducerea unui supliment pe baza de cannabis.
CroniCare este un produs important, in special pentru pacientii cronici, care sunt in general polimedicati si, prin urmare, au cerintele renale si hepatice crescute. In cazul lor, incorporarea CBD, cu un bun echilibru intre eficacitate
si efecte secundare, poate deschide oportunitati terapeutice noi si foarte interesante.

Efecte secundare

CroniCare este un produs foarte sigur. Cea mai sensibila molecula este THC, care provoaca de altfel si efectele secundare asociate consumului de cannabis. Deoarece CroniCare are o concentrație foarte scazuta din acest fitocannabinoid, nu este asteptat nici un fel de efect psihotrofic legat de THC. Mai mult, conform unui studiu efectuat in 2012, a fost stabilita o doza letala minima de THC de 3 g /kg pentru caini. Aceasta inseamna ca, un caine ar trebui sa consume 227 flacoane CroniCare pe kg gc pentru a ajunge la o doza letala.
In acelasi timp, in SUA exista suplimente nutritive pentru animalele de companie, cu caracteristici similare cu cele ale CroniCare. Intr-un studiu al unuia dintre aceste produse, proprietarii au spus ca a fost foarte util in cazurile de durere, anxietate si tulburari de somn. De cealalta parte, cele mai frecvente efecte nedorite au fost sedarea si cresterea poftei de mancare. Sedarea a fost probabil legata de efectele anxiolitice ale canabisului, care promoveaza o stare de echilibrul emotional. Pentru a evita aceste neplaceri, se recomanda administrarea progresiva a CroniCare: se incepe cu o cantitate mica si se creste treptat pana la gasirea unei doze care poate ajuta in tratarea fiecarei afectiuni specifice. Daca totusi se depaseste doza, ea poate fi oricand descrescuta pana la nivelul optim anterior.

Efectele CroniCare

Datorita proprietatilor anxiolitice, neuroprotectoare si antioxidante, poatefi administrat in urmatoarele cazuri:
• Anxietate, stres
• Separare de cuib
• Tulburari de somn
• Tulburari de comportament
• Boli neurodegenerative (ex: disfuncții cognitive)
• Caini si pisici in varsta

Datorita proprietatilor analgezice, antiinflamatoare si antioxidante, CroniCare poate fi folosit ca sprijin in:
• Durere cronica
• Probleme articulare: artrita, artroza
• Boli autoimune
• Cancerul
• Boli inflamatorii
• Accidente vasculare cerebrale, epilepsie

Intrebari frecvente

1)Ce este CRONICARE?
CroniCare este o formula 100% naturala, special creata pentru animalele de companie. Este compusa din extract de cannabis si ulei de peste( sursa de acizi grasiOmega-3), care au demonstrat numeroase beneficii in intretinerea sanatatii.

2)Care este diferenta intre Extractul de Cannabis si Marijuana?
Extractul folosit in CroniCare este din planta Cannabis Sativa. Exista mai multe tipuri de plante incluse in Genul Cannabis. Diferenta intre ele este data de cantitatea de fibre continuta, de dimensiuni sau de profilul biochimic.

3)Este Legal?
Cannabis sau extractul de canepa este considerat materie prima, autorizat pentru folosire in suplimente pentru animale de companie conform CE767/2009.

4)Care este originea plantelor de cannabis din Cronicare?
Extractul provine de la o companie europeana, membra a Asociatiei Europene a Canabisului Industrial, specializata in obtinerea de materii prime derivate din cannabis. Plantele sunt cultivate conform legislatiei europene si sunt dedicate exclusiv sectorului farmaceutic.

5)Cum se obtine extractul?
Extractele din plante sunt obtinute in laborator, respectand cele mai inalte standarde calitative. Extractia cu ajutorul CO2, in conditii super critice, permite o purificare non-toxica, devenind sigure pentru folosirea in formule nutritionale, pastrand in acelasi timp calitatile moleculelor.

6)Ce contine extractul de cannabis ?
Extractul de canepa folosit in formula CroniCare contine un set foarte complex de molecule numite FITOCANABINOIDE, compuse din cannabinol, cannabigerol sau cannabidiol (CBD).

7)Administrarea CroniCare poate “droga” animalul?
NU- deoarece THC (delta-tetrahydro-cannabinol) este molecula psihoactiva care produce efectele daunatoare ale cannabisului: schimbare de perceptie, sedare, cresterea apetitului, sete intensa, etc. Continutul THC din CroniCare este extrem de scazut, motiv pentru care aceste efecte psihotropice nu vor fi observate la caini si pisici.

8)De ce se utilizeaza extract din planta intreaga?
Diversele Fitocanabinoide se ajuta reciproc pentru potentarea efectului, efect care ar fi mai redus daca moleculele ar actiona separat. Aceasta sinergie este recunoscuta ca efectul “entourage”. Datorita acestei calitati, CroniCare este mai eficient decat alte produse bazate pe CBD purificat. Exista si formule din ulei de seminte de cannabis, insa contine CBD foarte scazut. Din aceste motive, extractul din planta intreaga este cel mai eficient, iar efectul “entourage” ofera potentialul maxim.

9)Cum actioneaza extractul de cannabis ?
Fitocannabinoidele interactioneaza cu sistemul endocannabinoid, o structura regulatorie complexa in organismal mamiferelor, structura care include receptori, liganzi si enzime de sinteza si degradare. Prin CBR1 si CBR2 ( receptori) sistemul endocanabinoid participa la intretinerea homeostazei unei varietati de procese fiziologice: durere, memorie, inflamatii, stare de spirit, apetit, echilibru imunologic.

10)Cum actioneaza canabinoizii?
Fitocanabinoizii activeaza sau inhiba diverse elemente ale sistemului endocanabinoid pentru a le modula activitatea. In consecinta, aceste molecule pot regulariza procese fiziologice vitale cum sunt: simtul durerii, eliberarea de citokine proinflamatorii, neurotransmisie.

11)De ce canabinoizii sunt atat de importanti clinic?
In primul rand datorita mecanismelor sistemului endocanabinoid care sprijina homeostaza animalelor. Multe dintre acestea sunt alterate datorita unor boli cornice: epilepsie, anxietate, artrita, etc. In al doilea rand, datorita sigurantei si eficientei terapeutice.

12)De ce CroniCare continue si ulei de peste?
Uleiul de peste este principala sursa de acizi grasi omega-3 (EPA siDHA), care sprijina sanatatea optima a sistemului cognitiv, cardiovascular, renal, etc. In plus animalele adora gustul lui.

13)Care sunt avantajele Omega-3 de origine animala?
Cainii si pisicile au abilitati limitate in a profita de beneficiile acizilor Omega-3 de origine vegetala. Uleiul de peste ofera acesti acizi fara a fi nevoie de prelucrari ulterioare in organism. Acest lucru are ca rezultat un raspuns mai rapid si mai eficient.

14)Care sunt efectele CroniCare?
Uleiul de peste confera datorita acizilor Omega-3, putere antiinflamatorie crescuta si sprijina functia cognitiva.
Extractul de cannabis s-a demonstrat ca are puternice efecte antiinflamatorii, analgezice, antioxidante si neuroprotectoare. Pentru ca THC este aproape de 0, nu se asteapta niciun fel de efect toxic sau psihotropic!
Cand se recomanda CroniCare?
Datorita proprietatilor anxiolitice, neuroprotectoare si a efectului antioxidant, CroniCare poate fi administrat ca supliment sau adjuvant in tratarea:
Anxietatii
Stresului
Separarii de cuib
Dereglari de somn
Dereglari comportamentale
Afectiuni neurodegenerative (CDS)

Datorita efectelor analgezice, antiinflamatorii si antioxidante, se recomanda in caz de:
Durere cronica
Afectiuni articulare: artrite, artroze
Boli autoimmune
Cancer
Afectiuni cu efecte inflamatorii
Probleme dermatologice
Ictus, epilepsie

Instructiuni de administrare CroniCare:

CroniCare poate fi administrat direct in gura animalului, fiind favorizata astfel absorbtia sublingvala. Alternativ, poate fi administrat si in amestec cu hrana.
Doza depinde de caracteristicile individuale ale animalului si starea lui de sanatate. Din aceste considerente se recomanda inceperea cu doze reduse, care apoi vor creste progresiv,pana la nivelul optim fiecarui individ.

CroniCare 30 ml cu pipeta:
1 picatura/ fiecare kg gc/ zi, pentru 3-4 zile
Cresteti progresiv pana se ajunge la 2 picaturi/kg/gc/2 ori pe zi.Mentineti dozarea pentru 2-4 saptamani, respectand instructiunile si recomandarile medicului veterinar! Pentru perioada de intretinere doza este 1 picatura/ kg gc/ 2 ori pe zi.

CroniCare 100 ml cu seringa:
0.3 ml/ 10 kg gc/ zi, pentru 3-4 zile
Cresteti progresiv pana se ajunge la 0,6 ml/ 10 kg/ gc/ 2 ori pe zi.Mentineti dozarea pentru 2-4 saptamani, respectand instructiunile si recomandarile medicului veterinar! Pentru perioada de intretinere doza este 0,3 ml/ 10 kg gc/ 2 ori pe zi.
Produsul continue seringa 1ml,cu gradatii 0,01ml.