Ce este Farmacovigilenta?

Farmacovigilența reprezintă un ansamblu de acțiuni orientate către evaluarea continuă a tuturor informațiilor referitoare la siguranța medicamentelor destinate atât uzului uman, cât și celui veterinar, a dispozitivelor medicale și a tuturor produselor comercializate de către CityVet Pet&Farm.

În conformitate cu această definiție generală, obiectivele principale ale departamentului de Farmacovigilență al companiei CityVet Pet&Farm includ:

  • Prevenirea oricăror prejudicii aduse persoanelor (sau animalelor, în cazul medicamentelor destinate uzului veterinar) care utilizează produsele CityVet Pet&Farm.
  • Promovarea utilizării sigure și eficace a produselor, furnizând în mod prompt informații cu privire la siguranța acestora către pacienți, profesioniștii din domeniul sănătății și publicul larg.

Prin desfășurarea activităților de farmacovigilență, se contribuie activ la protejarea sănătății pacienților și la asigurarea sănătății publice.

Ce reprezinta o reactie adversa?

O reacție adversă este un răspuns dăunător și nedorit la un medicament destinat uzului uman. Aceste reacții pot să apară atunci când un produs este utilizat în conformitate cu condițiile autorizate sau în afara acestora.

Farmacovigilența vizează, de asemenea, situații specifice, cum ar fi expunerea profesională, expunerea în timpul sarcinii și alăptării, lipsa eficacității terapeutice, supradozajul, utilizarea neautorizată (off-label), abuzul, utilizarea incorectă și erorile în tratament, produsele contrafăcute, precum și utilizarea la copii și vârstnici.

Este important de menționat că o reacție adversă suspectată poate fi raportată și în cazul utilizării produselor pe bază de plante și suplimentelor alimentare, a dispozitivelor medicale, a medicamentelor de uz veterinar sau a produselor cosmetice. Farmacovigilența joacă un rol esențial în monitorizarea și gestionarea acestor situații pentru a asigura siguranța pacienților și a publicului în general.