Testele rapide de diagnostic Vetexpert folosesc tehnica imunocromatografica.
Ele sunt teste calitative ceea ce inseamna ca si o linie de detectie foarte slaba reprezinta un diagnostic pozitiv.
Au posibilitatea de a detecta atat anticorpi cat si antigene.
Ofera un rezultat rapid dupa 10-15 minute.
Se depoziteaza la temperaturi cuprinse intre 2-30 de grade.

 

Tehnica imunocromatografica

 

Antigenul este o substanta straina capabila sa induca un raspuns imun din partea organismului, in special prin producerea de anticorpi.
Anticorpul este o proteina sangvina produsa ca raspuns la un antigen specific.

Testele imunocromatografice se bazeaza pe reactia specifica intre antigen si anticorp ceea ce va duce la formarea unui complex imun (Antigen-Anticorp) care se va vedea in testul de diagnostic prin aparitita liniei de testare.

Linia martor ( de control) va fi intotdeauna intens colorata deoarece toata suprafata ei este acoperita cu complexe antigen-anticorp, in timp de colorarea liniei de testare se va colora in functie de cati anticorpi sau antigeni se gasesc in proba recoltata.

Fiind un test cantitativ, oricat de fina ar fi linia de testare, prezenta ei indica un rezultat pozitiv.

Testele de diagnostic sunt caracterizate prin sensibilitate si specificitate.

Sensibilitatea este probabilitatea de a avea testul pozitiv, atunci cand esti bolnav, sau proportia celor cu test pozitiv printre bolnavi (bolanvii cu test pozitiv / toti bolnavii). Sensibilitatea unui test este puterea acestuia de a descoperi boala, cu cat testul este mai sensibil, cu atat este riscul mai mic sa scape bolnavi nedescoperiti, adica cu cat sensibilitatea este mai mare, cu atat avem mai putini fals negativi. Cu cat testul este mai sensibil, cu atat putem fi mai siguri ca nu exista boala atunci cand este negativ.

Specificitatea este probabilitatea de a avea testul negativ, atunci cand esti sanatos, sau proportia celor cu test negativ, printre sanatosi.

Testul ideal este si sensibil, si specific, si atunci ne este foarte util si cand este pozitiv –pentru a pune diagnosticul de boala, si cand este negativ –pentru a exlude boala.

Daca testul este foarte sensibil, nu insa si specific, atunci cand este negativ pacientul aproape sigur nu are boala, dar cand este pozitiv este posibil sa fie fals pozitiv.

Cand testul este foarte specific, nu insa si sensibil, daca este pozitiv punem diagnosticul de boala, daca insa este negativ, este posibil sa fie fals negativ.

Vetexpert pune la dispozitie doua tipuri de teste:

-cele care detecteaza antigenul – agentul infectios: CAV Ag, CDV Ag, CPV Ag, , FeLV Ag, FPV Ag, FCoV Ag, Giardia Ag, CIRD-3, Hearworm Ag, pentru care recoltam sange, fecale, urina, secretii.

-cele care detecteaza anticorpii – raspunsul organismului la agentul patogen: FIV Ab, FCoV Ab, Leishmania Ab, C. brucella Ab, Lyme Ab, E.canis Ab, Total IgE, Toxoplasma Ab, pentru care se recolteaza sange.

-teste mixte: CaniV-4.

 

Dificultati tehnice in folosirea testelor de diagnostic pentru antigen putem intalni cand:

– se recolteaza prea mult sange sau secretii care vor duce la “infundarea” bandeletei de migratie.

-recoltarea intr-un moment neoportun, cand nu exista antigeni in proba recoltata lucru care se poate intampla la testele CPV si FeLV.

-recoltare post tratament.

 

Dificultati tehnice in folosirea testelor de diagnostic pentru anticorpi putem intalni cand:

-nu avem anticorpi plasmatici, recoltarea facandu-se prea repede, fiind nevoie de timp pentru sinteza acestora.

-cand linia de diagnostic este foarte stearsa find foarte putini anticorpi plasmatici in momentul recoltarii.

 

Dirofilaria Immitis

Ciclu biologic: Gazda finala, cainele, este muscat de tantari care se infesteaza cu larve cunoscute sub numele de microfilarii ( prezente in sangele periferic al cainelui). Larvele ingerate, din intestinul tantarului se vor transforma in forma invaziva L3. Larvele invazive patrund in pielea cainelui, cand tantarul se hraneste, si se transforma in larve L4 care migreaza catre tesutul subcutanat de unde ulterior se vor transfoma in larvre L5. L5 migreaza catre musculatura, vase de sange si in cele din urma catre inima, unde se maturizeaza si se localizeaza in plamani. Perioada acestei calatorii dureaza aproximativ 6 luni.

La maturitate viermii ating pana la 30 de cm in lungime. Femele dau nastere larvelor care circula in sangele periferic, larve detectate la efectuarea frotiului de sange ( microfilarii). Adultii se intalnesc doar in cord si in vasele pulmonare mari.

Diagnosticul diferential trebuie realizat fata de Dirofilaria repens.

Testul Vetexpert este capabil sa detecteze larve juvenile dar si adultii femele si masculi.

Nu exista riscul de rezultate fals negative folosind acest test deoarece vor fi detectati in etapa de invazie a ciclului biologic si masculii si femelele imature.

Testul Vetexpert nu detecteaza Dirofilaria repens.

Teste rapide de diagnostic pentru pisici

Testele FIV/FeLV

FeLV este una dintre cele mai raspandite boli virale la feline, fiind cauzat de un virus leucemic felin, retrovirus.

Desi acest virus contine oncogene, aparitia leucemiei la pacient este determinata de oncogenele felinei.

Retrovirusul este incapsulat intr-o capsida si acoperit de un strat de lipoproteine. Cel mai important antigen pentru stabilirea diagnosticului este proteina p27 prezenta in compozitia capsidei fiind folosita si in testele de diagnostic rapid Vetexpert.

Testele rapide sunt capabile sa ofere un diagnostic doar in etapa de viremie a bolii.

Pentru a stabili statusul de clinic sanatos pisicile trebuie sa aiba un test rapid si un test PCR negativ.

FIV ( imunodeficienta felina)

Testele de diagnostic detecteaza anticorpii incepand cu a sasea luna post infectie.

Pisicile mai mici de sase luni nu trebuie testate.

FIV este o boala incurabila avand si un stadiu latent. Un test pozitiv semnifica ca acea pisica este purtatoare de virus.

FIV este prezent la pisicile adulte, mai ales la masculi, care se infecteaza in timplul bataii cu alti masculi. Boala are o durata lunga ducand la imunosupresie care va favoriza aparitia unor boli precum raie, demodicoza, micoze, stomatite.

O felina diagnosticata pozitiv trebuie izolata de alte pisici.

Virusul este ARN din familia Lentivirus, acelasi grup in care este incadrat si HIV.

ARN-ul viral intra in macrofage si limfocite unde se multiplica. Semnele clinice aparand la ani distanta de la infectare.

Vetexpert pune la dispozitie pentru aceste boli si cutii cu teste mixte FIV/FeLV.

 

FPV (Panleucopenia felina)

Acest virus are aceeasi origine ca si parvovirusul canin, urmatoarele tulpini putand cauza boala la pisici : FPV dar si CPV2a, CPV2b, CPV2c. Cainii sunt afectati doar de tulpinile canine.

Parvovirusii sunt foarte rezistenti la factorii de mediu iar in cazul unei infectii trebuie luate masuri speciale in sensul dezinfectarii mediului in care a stat animalul infectat.

Perioada de incubare este intre 2 si 10 zile dupa care intalnim ca simptome febra, 40-41.5°C, voma, deshidratare si diaree. Paraclinic se constata o scadere drastica la leucocitelor.

Atunci cand se foloseste testul de diagnostic rapid trebuie avut in vedere faptul ca numarul de particule virale din fecale scade in fiecare zi, asadar testul trebuie efectuat cat mai repede de la debutul bolii, atat la pisici cat si la caini.

Vaccinarea poate influneta rezultatul testului, rezultate fals pozitive fiind posibile si la trei saptamani dupa vaccinare, in absenta simptomelor la puii de pisica. Insa un test pozitiv la un pui care prezinta diaree trebuie luat in considerare chiar daca animalul a fost vaccinat inainte.

 

FcoV Ab/ FcoV Ag (Coronaviroza felina)

Este o boala comuna la pisici, mai ales la cele tinute in colectivitate ( adaposturi, felise). Coronavirusul cauzeaza un episod pasager diareic.

Trebuie avut in vedere ca la toti pisoii care au contracarat un coronavirus risca ca mai tarziu  sa apara mutatia virala in organismul lor care va duce la boala fatala numita Peritonita infectioasa felina.

Exista doua tipuri de virus: coronavirus enteric felin si virusul Peritonitei infectioase feline.

Pentru a preveni infectarea pisoilor se pot lua masuri precum:

-intarcarea cat mai timpurie, de la 5-6 saptamani

-izolarea completa a mamei si puilor de grup

-limitarea numarului de pisici intr-un grup.

-o buna igiena a litierei.

 

Vetexpert pune la dispozitie teste duble pentru detectarea anticorpilor anticoronavirus din ser dar si a antigenului coronavirus din fecale.

Senzitivitate : FcoV Ab 96%, FcoV Ag 92.8%

Specificitate: FcoV Ab 97.9%, FcoV Ag 98.1%

Interpretarea rezultatelor:

1)Ambele teste au iesit negativ: nu exista infectie, virusul nu se elimina in mediu, exista probabilitatea ca virusul sa se afle in perioada de incubare.

2) Fcov AG +; Fcov Ab: animalul elimina virusul in mediu, anticorpii nu sunt detectabili deoarece ei apar la doua saptamani post infectie. Sunt sanse mici sa apara Peritonita Infectioasa Felina. Rezultatul negativ la testul cu anticorpi poate sa indice legarea anticorpilor de antigen asa cum se intampla in forma umeda a bolii.

3) Fcov AG +; Fcov Ab + : virusul se elimina in mediu, animalul este purtator. De obicei in cazul PIF titrul de anticorpi este mare . Nu se recomanda adoptarea unei alte pisici sau introducerea acesteia intr-un colectiv.

4) Fcov AG -; Fcov AB +:  pisica este purtatoare de virus dar nu il elimina in mediu.

Dupa eliminarea virusului din organism titrul de anticorpi descreste in decursul a 3-12 luni. Pisicile la care se detecteaza in permanenta anticorpi sunt considerati purtatori. In astfel de cazuri nu este indicata introducerea unei astfel de pisici in colectiv.

Feline T4  (Test pentru detectarea hipertiroidismului la pisici)

Testul se indicat pisicilor geriatrice  in scop profilactic dar si la cele suspecte de aceasta afectiune. Testul face posibila detectarea bolii inainte de aparitia simptomelor caracterisitice: emaciere, stare de agitatie, deformarea zonei gatului, dar si pentru monitorizarea terapiei aplicate.

Testul detecteaza T4 ( tiroxina serica totala) din ser sau plasma dupa cum urmeaza:

-nivel crescut considerabil peste valorile normale> risc mare de hipertiroidism ( >80 ng/ ml)

-nivel peste valorile de referinta> probabil hipertiroidism ( intre 40-80 ng/ml)

-nivel in limita valorilor fiziologice ( <40 ng/ml), functionarea normala a tiroidei

Test preliminar in vederea stabilirii diagnosticului de atopie, Vetexpert Total IgE

Atopia este o reactie alergica a pielii datorata unor antigene inhalate sau iritante pentru piele prezente in mediu. De obicei are determinism genetic, aparand mai frecvent la animalele tinere. Se manifesta prin prurit la nivelul urechilor, pernitelor sau pe intreg corpul. Pacientul nu are o evolutie buna dupa introducere unei diete de eliminare.

Alergia alimentara este o reactie adversa cutanata cauzata de hrana. Apare pe tot parcursul anului la animale de toate varstele. Clinic se observa prurit, iritatie,eritem. Raspunde terapeuteic la dieta de eliminare.

Testul Vetexpert stabileste diagnostiul initial de atopie, fara a detecta o IgE specifica. Este un test usor de executat in clinica oferind un raspuns intr-un timp scurt.

Odata ce cauzele infectioase au fost excluse ca si diagnostic diferential mai ramane de stabilit daca afectiunea cutanata este cuzata de o reactie de hipersensibilitate ( alergie la proteina din mancare, alergie de contact, saliva de purice) si dermatita atopica.

Pentru diagnostic se va folosi o dieta de excludere si testul Total Ig E. Daca la reevaluare, dupa 4-6 saptamani, avem un raspuns buna la hrana administrata si un rezultat slab pozitiv la testul IgE, diagnosticul este de alergie alimentara. Daca la reevaluare nu se constata nicio imbunatatire si testul IgE este pozitiv avem atopie.

 

Teste pentru afectiuni ale tractului respirator superior la catei

CDV ( Distemper Virus)

Virusul se gaseste in toate secretiile si excretiile cateilor infectati ( secretii lacrimale, salivare, nazale, urina). Infectia se realizeaza prin secretii si excretii, prin contact direct. Virusul se localizeaza in limfonoduri, unde se multiplica dupa care ulterior prin sistemul limfatic ajunge in celulele epiteliale si nervoase.

Organismul excreta virusul la sapte zile post infectie si o face pana la 60-90 de zile dupa aceea.

Desi eliminarea virusului in mediu este de lunga durata, exista dificultati in stabilirea diagnosticului deoarece:

-viremia dureaza 3-5 zile.

-pana in ziua 14 virusul se gaseste exclusiv in leucocite.

-pana in ziua 21 virusul se gaseste in mucoasa epiteliului.

Ca simptomatologie intalnim semne respiratorii, digestive, cutanate.

 

CAV- adenovirus canin

CAV tip 1 ( Hepatita Rubarth )

Se transmite prin secretii si excretii ( saliva, fecale) pana la doua saptamani post infectare. Prin urina virursul este excretat pana la sase luni.

Boala se poate manifesta si asimptomatic oferind dupa aceea o imunitate specifica de durata.

 

CAV tip 2 ( Tuse de canisa)

Se manifesta foare rar la cateii cu un sistem imunitar functional. De obicei apare in canise sau colectivitati de catei unde stresul este un important factor favorizant.

Boala se transmite prin secretii, semne respiratorii usoare aparand la 3-6 zile post infectare.

Imunitatea locala neutralizeaza particulele virale insa  dupa zece zile, prin distrugerea epitelului se creaza brese pentru infectii bacteriene.

Testele Vetexpert CIRD-3 si CAV detecteaza ambele tipuri de adenovirus.

 

CIV ( Influenta canina)

Pana de curand se credea ca virusul influentei nu afecteaza cateii. In 2004 insa virusul H3N8 a fost diagnosticat la un grup de ogari in Forida, USA.

H3N8 este virusul care determina influenta ecvina care se pare ca poate infecta si cainii.

In Martie 2015, au fost depistate pentru prima data mai multe cazuri de influenta canina cauzate de H2N3 ( virus prezent doar in Asia) in USA.

Influenta canina este insuficient studiata in Europa asadar in prezent nu se poate preciza daca este o problema reala pentru sanatatea cainilor sau gradul ei de raspandire.

Infectia se transmite prin secretii ( tuse, secretii nazale) dar si prin contact direct ( castroane, zgarzi, apa, mancare, asternut) sau indirect ( prin intermediul oamenilor- virusul poate supravietui pe suprafete pana la 48 de ore, 24 de ore pe haine si 12 ore pe manile oamenilor).

Perioada de incubare dureaza 2-4 zile, in aceasta perioada este eliminata cea mai mare cantitate de particule virale. Excretia virala poate dura 7-10 zile in cazul H3N8 si pana la 26 de zile pentru H3N2, motiv pentru care cateii infectati trebuie izolati pana la 21 de zile.

Semnele clinice se aseamana cu cele are gripei umane : febra, congestie nazala, tuse, letargie.

Virusul H3N2 poate afecta si pisicile.

Teste pentru diagnosticarea afectiunilor digestive la caini

Giardia AG

Testul Vetexpert detecteaza Giardia duodenalis ( G. intestinalis, G Lamblia) antigenul detectat provine de la chisti.

Giardia este un parazit protozoar ce afecteaza intestinul subtire  a numeroase specii de animale ( rozatoare, caini, pisici, suine, rumegatoare si oameni).

Giardia este principalul parazit la animale si oameni care cauzeaza semne digestive.

Se gaseste sub doua forme: trofozoiti sau chisti. Fecalele contin cel mai frecvent chisti care apar dupa 4-5 zile de la ingestia lor odata cu apa sau mancare.

Contaminarea interspecii este posibila.

Exista un singur Giardia duodenalis dar cu mai multe genotipuri:

A1 -om, caine, pisica, rumegatoare

A2- om, caine

B-om, caine, poric de guinea

C-caine

D-caine

E-rumegatoare

F-pisici

G-sobolani

Pentru a evita „infundarea” testului se recomanda sa asteptati 2-3 minute dupa amestecarea probei cu diluant pentru ca materiile fecale sa se aseze la fundul recipientului. Supernatantul „curat” se va folosi pentru testare.

Deoarece chistii sunt excretati neregulat este extrem de important sa recoltati mai multe probe, introducand batul de recoaltare in mai multe locuri. Probe recoltate de-a lungul unei saptamani reprezinta materialul ideal de testat.

Este un test usor de efectuat, cu rezultate rapide care detecteaza cantitati mici de material patogen fara a fi nevoie de pregatire speciala.

Testul Vetexpert detecteaza antigenul Giardia incepand de la o concentrtie de 125 chisti /100 microlitrii.

Vetexpert pune la dispozitie teste triple pentru dignosticul afectiunilor digestive atat pentru catei ( CPV/CCV/Giardia Ag) cat si pentru pisici ( Fpv/FcoV/Giardia AG).

 

CPV ( Parvovirus canin) si CCV (Coronavirus canin)

 

Asemanari si diferente:

Parvovirus Coronavirus
Varsta 3-12 luni Pana la 6 luni
Rasa Toate Toate
Infectiozitate Da Da
Mortalitate Mare (la pui si cainii tineri) Foarte mica ( doar la pui)
Durata 6-10 zile 6-10 zile ( sau mai putin)
Leucopenie Frecventa, de scurta durata Nu
Fecale Apoase, cu urme de sange resturi de mucoasa necrozata. Apoase cu miros ihoros.
Raspuns la rehidratarea intravenoasa Imbunatatire treptata. Imbunatatire rapida.
Complicatii Hipoglicemie, acidoza, hipopotasemie, hipoproteinemie,imunosupresie, septicemie, endotoxiemie, soc. Fara complicatii.
Recidive Fara Fara, imunitatea ese de scurta durata si reinfectari asimptomatice sunt posibile.

 

Diferenta majora intre cele doua particule virale, care influenteaza si gravitatea celor doua boli se datoreaza celulelor pe care le disturg. Parvovirusul distruge criptele intestinale, afectand in profunzime structura intestinului in timp ce coronavirusul afecteaza enterocitele de pe vilozitatile intestinale, cauzand leziuni superficiale.

O infectie mixta este posibila si este extrem de grava.

Virus Simptome Mortalitate Recuperare
CCV + 0% 100%
CPV +++ 50% 50%
CCV+CPV +++++ 89% 11%

 

Consecutiv infectarii cu parvovirusul, acesta se va replica in limfonodulii locali in primele 1-2 zile. Dupa 3-5 zile virusul va migra catre stomac, sistemul limfatic si maduva osoasa unde se va replica intens. La 3-4 zile post infectare virusul este eliminat prin fecale, apare necroza criptelor intestinale si datorita acestui lucru  sindromul de maladsorbtie maldigestie si hemoragii intestinale. Endotoxiemia apare datorita permeabilitatii totale a intestinului si trecerii microbiotei intestinale in intregul organism.

Excretia parvovirusului apare la 3-4 zile post infectie, inainte de a aparea primele semne clinice. Cea mai mare cantitate de particule virale se gasesc in fecale in primele zile de la infectare, nivelul lor scazand dupa aceea.

 

 

 

 

 

Consecutiv infectarii cu coronavirusul, primele semne vor aparea la 3-6 zile, dupa perioada de incubare. Dupa 2-3 zile virusul va fi infectat pana la 2/3 din intestinul subtire. Diareea apare la 1-7 zile post infectie, virusul fiind excretat prin fecale timp de 6-9 zile post infectie.