Pancreasul are doua roluri, pe de-o parte acesta secreta enzime in intestinul subtire cu rol in digestia hranei, pe de alta parte secreta doi hormoni, insulina si glucagon, responsabili de reglarea nivelului de glucoza din sange si de “hranirea” fiecarei celule din organism.
Dupa ce un animal manaca hrana, aceasta este descompusa in nutrienti de baza: aminoacizi, trigliceride si glucoza care sunt absorbiti in intestin de catre enterocite si apoi ajung in sange. Pentru ca acesti nutrienti sa intre in celulele organismului ei au nevoie de un sistem de transport specializat. Hormonul insulina actioneaza ca transportor pentru glucoza din sange, controland rata cu care celulele organismului absorb glucoza din sange.
Cand apare o lipsa de insulina in corp, glucoza se acumuleaza in sange fara a mai putea fi absorbita in celule ducand la diabet.
Simptomele clasice ale unui caine sau unei pisici diabetice sunt bautul excesiv de apa, urinare in cantitate mare si un apetit vorace.
Exista doua tipuri de diabet. Diabetul de tip 1 apare atunci cand pancreasul nu sintetizeaza insulina, in timp ce in diabetul de tip 2 pancreasul produce insulina insa in cantitate insuficienta, in acest caz sunt incriminati factori precum genetica, obezitatea si hrana.
Diabetul de tip 1 este intalnit aproape exclusiv la caini. Boala este ireversibila, pacientii diagnosticati avand nevoie de insulina pentru toata viata. Ca si semn aditional intalnim cataracta diabetica.
Diabetul de tip 2 apare exclusiv la pisici. Ca si complicatie a bolii putem intalni neuropatie diabetica care se manifesta prin oboseala si durere in membrele posterioare. Obezitatea este un factor cheie in declansarea bolii, pancreasul fiind nevoit sa secrete o cantitate mai mare de insulina datorita masei corporale aditionale, pentru a mentine glicemina in parametrii optimi. In unele situatii, cu o dieta adecvata si un stil de viata sanatos, evolutia diabetului de tip 2 poate oprita.
Acidoza diabetica este o forma avansata a diabetului, celulele organismului sunt “infometate” deoarece nu pot folosi glucoza din sange. Organismul va incerca sa remedieze aceasta situatie prin folosirea depozitelor de grasime pentru producerea de energie. Grasimea este descompusa in elemente numite cetone folosite pentru producerea de energie. Pe masura ce aceste elemente sunt folosite, in organism se produce un dezechilibru metabolic cu modificarea pH-ului din corp, al nivelului de electroliti si, in final, soc. Netratata aceasta forma este mortala. Acidoza diabetica se intalneste la animalele netratate, cele tratate necorespunzator si la cele diagnosticate cu pancreatita.
Atunci, cand pentru mangementul acestei afectiuni, injectam o cantitate prea mare de insulina putem cauza o stare de hipoglicemie, care se manifesta prin oboseala, pierdera echilibrului, a cunostintei si convulsii. Netratata se ajunge la soc hipoglicemic si moarte. Ca prima masura se vor freca gingiile animalului cu apa calda cu zahar si se va merge urgent la un cabinet veterinar.
Diabetul trebuie suspicionat de catre proprietarii care observa la companionul lor semnele mentionate mai sus si la pisicile obeze. Diagnosticul se pune pe baza analizelor de sange.
Este nevoie de un examen complet de sange atunci cand se suspicioneaza diabetul deoarece pot fi prezente si alte afectiuni precum pancreatita, o boala renala sau hepatica. Elementul de diagnostic pentru diabet este nivelul glicemiei. In conditii normale valoarea trebuie sa fie in jur de 100 mg/dL, insa la un pacient diabetic aceasta poate varia intre 300 si 500 mg/dL.
Exista un factor care poate ingreuna diagnosticul, acesta este hiperglicemia de stres declansata de vizita la medicul veterinar. Acest lucru se intampla mai ales la pisici, unde putem intalni valori de 200 sau chiar 400 mg/dL la o pisica sanatoasa.
Un alt parametru folosit pentru diagnostic este nivelul fructozaminei, care ne arata nivelul glicemiei din ultimele doua saptamani, eliminand astfel factorul de stres.
Odata stabilit diagnosticul trebuie instituit tratamentul care se va desfasura pe toata viata animalului, acesta implica administrarea de insulina, schimbarea dietei si controale de rutina periodice.
Terapia cu insulina este cea mai eficienta metoda de a controla aceasta afectiune. Trebuie avuta in vedere urmatoarea afirmatie: “ O doza prea mare de insulina este mult mai daunatoare in comparatie cu o cantitate insuficienta. O supradoza de insulina putand duce la soc hipoglicemic si moarte.” Pentru a preveni acest lucru insulina trebuie injectata imediat dupa de animalul a mancat.
Tratamentul cu insulina se va incepe cu doze mici pentru ca treptat sa se gaseasca doza optima. Injectiile se vor face odata la 12 ore. La ora actuala sunt disponibile doua forme de insulina pentru animalele de companie: insulina porcina ( Vetinsulin), un produs specific pentru uz veterinar, si insulina glarcin ( Lantus), produs pentru oameni dar care poate fi folosit si la animalele de companie.
In cabinetele veterinare exista suplimente care pot ajuta la mentinerea in paramentii optimi ai gliceminei. Un astfel de produs de numeste Diamel.
Diamel este recomandat in ambele tipuri de diabet. El contine un mix atent selectat de aminoacizi, vitamine si antioxidanti care vor normaliza nivelul glicemiei, acidului uric si al colesterolului. La nivelul pancreasului arginina si sulfatul de zinc pe care le contine vor stimula sinteza de insulina, in timp ce extractul de salata verde va reduce absorbtia de glucoza cu pana la 30% la nivel intestinal. Diamel poate ajuta in a preveni complicatiile care apar in diabet precum cataracta diabetica, cetoza diabetica sau neuropatia diabetica.
Nutritia pacientului diabetic
Nivelul de glucoza din sange creste in momentul in care un animal diabetic mananca o hrana bogata in carbohidrati simplii sau zahar. Solutia este sa alegem hrana in asa fel incat sa prevenim aceste variatii ale glicemiei. Diete special formulate in acest sens ofera un nivel optim de energie in timp ce limiteaza cresterea glicemiei. Acest lucru va duce la o doza mai mica de insulina si o monitorizare mai usoara a pacientului diabetic.
Nutritia pacientului felin cu diabet de tip 2
Pisicile sunt animale carnivore, asadar hrana lor este constituita dintr-un procent mare de proteine, grasime moderata si un procent mic de carbohidrati. Administrarea unei diete adecvate unei pisici diabetice va avea un efect dual asupra dozei de insulina necesara. In primul rand un nivel scazut de carbohidrati in hrana va duce la o crestere moderata a glicemiei post prandial, asadar reducand doza de insulina. In al doilea rand o mancare saraca in carbohidrati va duce la o scadere in greutate. O reducere a grasimii corporale va reduce cantitatea necesara de insulina pe care pancreasul va trebui sa o sintetizeze pentru a mentine in parametrii optimi glicemia.
Obiectivul nutritional al pacientului diabetic felin este o dieta bogata in proteine, saraca in grasimi si foarte saraca in carbohidrati. Procentul scazut de grasimi va scadea sansele de aparitie a pancreatitei, afectiune la care pacientii diabetici sunt predispusi, si care reprezinta unul dintre principalele cauze care duce la rezistenta la insulina si acidoza metabolica.
In cabinetele veterinare sunt disponibile sortimente de hrana special concepute pentru pacientul diabetic felin. Ele sunt disponibile atat sub forma uscata cat si umeda. Datorita tehnicii de fabricare a hranei uscate, care necesita cantitati mari de carbohidrati, recomandam hranirea pisicii diabetice preponderent cu hrana umeda. Exceptie va face pisica “dependenta” de hrana uscata care nu consuma hrana umeda.
Un exemplu de hrana disponibila este dieta Vetexpert Obesity and diabetes, ea se adreseaza pisicilor supraponderale si obeze dar si celor diagnosticate cu diabet, hiperlipidemie sau colita. Este disponibila doar sub forma umeda, in conserve de 100g. Aceasta corespunde dezideratelor mentionate anterior, avand un procent mare de proteine de 11%, un aport scazut de grasime de 3,3% si o cantitate foarte mica de carbohidrati de 0,3%. Hrana este monoproteica, pe baza de curcan.
Nutritia pacinetului canin cu diabet de tip 1
Spre deosebire de pisici, cainii sunt capabili sa descompuna si sa valorifice carbohidratii intr-un mod mult mai eficient. Studiile au aratat ca hranirea unui catel diabetic cu o dieta felina bazata pe o cantitate mica de carbohidrati are putine beneficii in managementul glicemiei.
Cele mai bune rezutate in acest sens s-au obtinut cu o dieta continand un aport moderat de proteina, un procent scazut de grasimi si un nivel crescut de carbohidrati complecsi si fibre nedigerabile. Trebuie evitati carbohidratii simplii precum orezul sau pastele si zaharul deoarece se digera prea usor si vor duce la cresterea rapida a glicemiei post prandial. Nivelurile de grasime trebuie sa fie minime pentru a preintampina aparitia pancreatitei, rezistenta la insulina si acidoza metabolica. Fibrele nedigerabile sunt o sursa de carbohidrati complecsi care ajuta la scaderea in greutate.
Un exemplu de hrana destinata pacientului canin diabetic este dieta veterinara Vetexpert Obesity. Aceasta mancare este destinata cainilor supraponderali sau obezi si celor diagnosticati cu diabet, hiperlipidemie, colita sau constipatie. Este disponibila sub forma uscata, la saci de 400g, 2 kg sau 12 kg si umeda, sub forma conservelor de 400g. Este o hrana cu un aport energetic scazut si o cantitate mare de L-carnitina pentru a favoriza piederea in greutate si un procent mare de proteine si fibre nedigerabile care vor duce la o absrobtie treptata a carbohidratilor, vor normaliza glicemia si vor ajuta cateii constipati.
Monitorizarea pacientului diabetic
Pentru multi proprietari acest lucru este adesea dificil deoarece, la inceput, este nevoie de o monitorizare frecventa prin examene de sange. Ajustarea dozei de insulina se face pe baza simptomelor si a rezultatelor obtinute la examenul de sange. Deoarece, spre deosebire de oameni, la animale o verificare de mai multe ori pe zi a glicemiei este greu de realizat, obiectivul este sa obtinem o stare usor hipoglicemica a animalului ( o cantitate prea mare de insulina este mult mai daunatoare in comparatie cu o doza prea mica).
Curba glicemica reprezinta o serie succesiva de masuratori luate intr-un interval de 6-8 ore. Scopul masuratorii este de a evalua modul in care fluctueaza glicemia in corelatie cu doza de insulina administrata, hrana administrata si alte interactiuni ce pot cauza hiperglicemie de stres. Proprietarii de animale pot realiza curba glicemica acasa cu ajutorul unui glucometru destinat animalelor de companie. Recoltarea sangelui se face prin inteparea marginii urechii cu un ac de seringa. Beneficiul realizarii acestei masuratori acasa este ca se poate elimina hiperglicemia de stres.
Cateii diagnosticati cu diabet necesita tratament cu insulina pentru toata viata lor in timp ce la pisici este posibila stoparea insulinei cu o dieta adecvata la un pacient diagnosticat timpuriu si care nu prezinta complicatii.
Un animal diabetic implica un angajament financiar si alocarea unei perioade generoase de timp. Cu grija, rabdare si respectarea indicatiilor primite de la medicul veterinar companionul vostru va avea o calitate a vietii excelenta.
Prezentul material a fost extras din cartea „ The ultimate pet health guide” scrisa de Gary Richter D.V.M si siteul www.ctvet.ro.
Articol creat de DVM Teodor Conicescu
Leave A Comment