Ce inseamna magnetoterapia? Importanta si beneficiile acesteia in sanatatea animalelor de companie. În acest articol, vă vom prezenta ce este magnetoterapia și cum afectează corpul animalului dvs. de companie.
Utilizarea câmpurilor magnetice în scopuri de vindecare datează din cele mai vechi timpuri, dar datorită celor mai noi tehnologii, utilizarea produselor care generează un câmp magnetic a devenit posibilă doar astăzi. Fiecare organism viu are un câmp magnetic natural generat de celulele sale, în care curg sarcini electrice. Conform acestui concept, câmpul magnetic al corpului poate fi perturbat în stări de epuizare datorate bolii sau exercițiului fizic. Metodele de terapie denumite „magnetostimulare” se referă la acțiunea câmpului magnetic pentru a provoca modificări în funcționarea corpului: pentru a obține efecte fiziologice, pentru a mobiliza, a activa și, în consecință, a îmbunătăți și menține sănătatea.
Un câmp magnetic permanent activează organismele vii și astfel calmează sau ameliorează numeroase afecțiuni (Płaszewki 2006), (Pasek și colab. 2013). Pe baza multor studii experimentale și clinice, se știe că câmpul magnetic acționează la diferite niveluri structurale (Jutrzenka-Jesion 2015). Influența câmpului magnetic asupra organismelor vii include efectele bioelectrice, biochimice și bioenergetice (Bauer et al. 2012).
Important, niciun studiu științific nu a arătat efecte secundare ale utilizării unui câmp magnetic constant în terapie (Sieroń 2002).
Efecte pozitive ale câmpului magnetic
Un câmp magnetic constant influențează pozitiv o serie de reacții care au loc în organism, de la transportul mai ușor al oxigenului către celule, până la efectele analgezice și antiinflamatorii.

Acțiune regenerativă
Este recomandabil să aplicați un câmp magnetic permanent în toate etapele de vindecare a țesutului deteriorat. Cercetările științifice au dovedit un efect foarte benefic al magnetostimulării asupra accelerării absorbției umflării și reducerii durerii (Woldańska-Okońska 2009), (Kasprzak 2008). De asemenea, s-a constatat că crește sensibilitatea microorganismelor la acțiunea antibioticelor. Câmpul magnetic influențează regenerarea mai rapidă a țesuturilor moi (Janicki 2009).
Efect antiinflamator și analgezic
Efectul analgezic al câmpurilor magnetice este asociat cu multe fenomene care apar la nivel celular, tisular și de organ. Efectul analgezic este asociat cu o creștere a secreției de endorfine, care sunt substanțe responsabile de pragul crescut al durerii (Woldańska și colab. 2004; Woldańska – Okońska 2009). Este important ca efectul analgezic care rezultă din magnetoterapie să apară nu numai în timpul expunerii la acest câmp, dar să persiste și după întreruperea terapiei (Bauer 2012).
Acțiune asupra membranelor biologice și transportul ionilor
Sub influența magnetostimulării, multe procese apar în celule care stimulează respirația celulară și sunt responsabile de regenerarea țesuturilor (Janicki 2009). Activitatea compușilor cu energie ridicată este crescută si funcționarea pompei de sodiu-potasiu este îmbunătățită. Acest lucru îmbunătățește echilibrul apei și electroliților și transportul toxinelor prin membrana celulară, datorită căruia corpul este curățat. Comparativ cu o singură celulă izolată, un număr de celule care alcătuiesc țesutul prezintă o sensibilitate mult mai mare la efectele unui câmp magnetic extern provocând un efect terapeutic.

Efecte asupra sistemului circulator
Acțiunea unui câmp magnetic permanent îmbunătățește oxigenarea corpului. Într-un organism viu, celulele sanguine tind să se lipească. Acest lucru poate duce la blocaje și cheaguri care provoacă blocaje ale părților sistemului sanguin. Celulele strâns conectate, sunt dificil de deplasat și, prin urmare, un aport uniform și suficient de oxigen și alte substanțe necesare vieții. Sub influența unui câmp magnetic constant, observăm detașarea celulelor, care le permite să utilizeze întreaga suprafață pentru a transporta oxigenul sau dioxidul de carbon. Relaxarea clară a celulelor sanguine combinată cu libera lor mișcare deschide canalele vaselor de sânge, ceea ce duce la buna funcționare a întregului sistem (Janicki 2014).

Aceste proprietăți îmbunătățesc, de asemenea, circulația periferică și reduc vâscozitatea sângelui, care stabilizează tensiunea arterială prea mică sau crescută (Taradaj și colab. 2010). Îmbunătățirea fluxului sanguin este întotdeauna un fenomen benefic, întrucât o oxigenare mai bună contribuie la funcționarea optimă a tuturor organelor corpului și întărește sistemul imunitar (Duda 2003). De asemenea, a fost demonstrat efectul magnetostimulării asupra microcirculației, constând în reconstrucția rețelei de vase de sânge deteriorate (Janicki 2014).
Efecte asupra sistemului nervos
Prin aplicarea unui sistem constant de câmp magnetic asupra corpului, ionii pozitivi ai celulelor sunt atrași de magnet. Acest lucru reduce dimensiunea pulsului care ajunge la creier. Aceste procese determină reducerea durerii (Woldańska-Okońska 2009).

Analgezic

În timpul fiecărui proces de tratament al animalului nostru, ne pasă de confortul său maxim, care este legat de menținerea bunăstării acestuia. Durerea este de cele mai multe ori asociată cu o afecțiune medicală. Dar nu este intotdeauna vorba dspre asta.La câinii sportivi, exercițiile fizice excesive și antrenamentul de performanță pot provoca, de asemenea, dureri. După cum știm din experiența umană, durerea cronică îngreunează în mod eficient viața și îndepărtează dorința de a funcționa normal. Este exact la fel cu animalele. Prin urmare, este o stare pe care vrem să o evităm absolut și, de preferință, să o eliminăm complet. În primul rând, îmi vin în minte măsurile veterinare. Dar cât timp le putem folosi fără a ne răni animalul? Prin urmare, merită luată în considerare o altă posibilitate: sigură, neinvazivă, care poate fi utilizată în mod repetat, bine acceptat de animalele noastre de companie și cel mai important – poate fi realizat cu succes acasă și eficient. Aceste cerințe sunt îndeplinite pe deplin de paturile magnetice.
Eficacitatea analgezică a terapiei cu câmp magnetic constant este rezultatul fenomenelor care apar la nivel celular, țesut și organ. Câmpul magnetic stimulează producția și eliberarea de endorfine tisulare și crește nivelul de serotonină din sânge. Magnetostimularea intensifică procesul de utilizare a oxigenului și respirația țesuturilor în organele supuse acțiunii sale.

Accelerarea procesului de reabilitare

Termenul de reabilitare veterinară însemna un proces de tratament , care permite accelerarea procesului și reducerea regenerării naturale a consecințelor fizice și psihice ale bolii la animal. Dezvoltarea constantă a tehnicilor moderne de diagnostic și tratament, precum și controlul constant al procesului terapeutic și regenerativ permit limitarea efectelor bolii. Reabilitarea veterinară trebuie monitorizată de către un medic veterinar și un zoofizioterapeut.
Baza reabilitării, în special în cazul deteriorării permanente a corpului unui animal sau a pierderii funcțiilor corpului, este echilibrarea adecvată și țintită a acțiunilor, adică compensarea care permite obținerea rezultatului optim al tratamentului final. Cel mai important lucru în întregul proces de reabilitare este obținerea independenței de viață a animalului nostru de companie, în principal în ceea ce privește fiziologia. Organismul animalului este adaptat, precum și zona comportamentală a acestuia, care joacă un rol important în întregul proces de recuperare.
Într-o situație atât de complexă, acțiunile de vindecare sunt multidimensionale. O serie de metode și tehnici specializate sunt utilizate în reabilitare. Acestea sunt tratamente fizioterapeutice care includ terapia manuală, kinetoterapia, masajul și kinetoterapia: laser, ultrasunete, undă de șoc, electrostimulare.
În reabilitare, se folosesc soluții tehnologice moderne care permit o recuperare mai bună și mai rapidă a animalului nostru. Astfel, printre altele este tehnologia MMS Therapy inclusă în paturile magnetice MagnetiCare by VetExpert. Un aspect important al acestui tip de reabilitare este posibilitatea utilizării acasă, fără a fi nevoie să duci animalul la o clinică veterinară sau la un cabinet de fizioterapie și   să-l expui la stres suplimentar. Un avantaj suplimentar este siguranța utilizării MagnetiCare de către paturile VetExpert. Nu putem supradoza această terapie și există puține contraindicații pentru utilizarea acesteia (sarcină, cancer, sângerări). Datorită acestei soluții, putem oferi animalului nostru de companie o viață confortabilă și fără griji.

Indicații pentru utilizarea MagnetiCare de către patuturile magnetice VetExpert:

O pat cu un câmp magnetic constant, precum MagnetiCare de la VetExpert, are un efect benefic asupra întregului corp al animalului, iar principalele indicații pentru utilizarea acestuia sunt:
•profilaxia sănătății (regenerare în timpul odihnei)
•dureri
•afectarea eficienței,
•tulburări motorii,
•leziuni locomotorii (patologice, posttraumatice),
•modificări degenerative (coloana vertebrală, articulații),
•leziuni ale țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente),
•răni greu de vindecat, umflături,
•condiții postoperatorii,
•probleme cu sistemul digestiv, urinar și sexual,
•efort asociat cu activitate ridicată,
•stres,
•boală autoimună,
•boli de piele,
•detoxifiere.

Literatură:
1.    Bauer A., Wiecheć M.: Ghid metodic pentru procedurile fizice selectate 2012, Markmed Rehabilitacja sc, Wrocław.
2.    Duda D., Sieroń A., Influența schimbării lente a câmpului de magnetostimulare asupra sângelui in vitro 2003, Acta Bio-Optica și Informatica Medica, 9, 135-139.
3.    Janicki JS, Janicki Ł.J., Influența câmpului magnetic gradient asupra corpului uman , 2008, Acta Bio-Optica și Informatica Medica 4, 300-301.
4.    Janicki J., Utilizarea unui câmp magnetic constant în terapie , 2009, PIW Primax Medic Sp. z o. o. Poznań.
5.    Janicki JS: Fundamente fizice și mecanisme biologice ale impactului sistemelor de câmp magnetic constant multigradient asupra corpului uman , 2014, Institutul de cercetări fizico-medicale, Poznań.
6.    Jutrzenka-Jesion J.: Evaluarea influenței câmpurilor magnetice constante și care se schimbă lent asupra sindroamelor durerii miofasciale , 2015, Disertație de doctorat, Poznań.
7.    Kasprzak W., Mańkowska A., Kinetoterapie, medicină spa și SPA , 2008, 193-207, PZWL.
8.    Pasek J., Pasek T., Sieroń A., Câmp magnetic permanent în medicină – starea actuală a cunoașterii , 2013, JEcolHealth, vol. 17, nr. 1, ianuarie-martie, 21-26.
9.    Płaszewski M.: Principiile și perspectivele practicii bazate pe dovezi în fizioterapie , 2006, ” Medycyna i Rehabilitacja”, 10 (1), pp. 9-14.
10.    Sieroń A., Cieślar G., Krawczyk – Krupka A et al., Application of magnetic fields in medicine , 2002, 2nd edition, α – medica press, Bielsko-Biała.
11.    Taradaj J., Sieroń A., Jarzębski M.: Kinetoterapia în practică , 2010, Editura Elamed, Katowice.
12.    Woldańska-Okońska M.: Câmpuri magnetice de joasă frecvență , 2009, „Reabilitare în practică”, 2, pp. 29-31.
13.     Woldańska M., Czernicki J.: Evaluarea eficacității magnetostimulării în fizioterapie 2004 , “Wiadomości Lekarskie”, 58, pp. 44-49.