Prezentul articol are drept scop prezentarea unei alternative fitoterapice in managementul durerii.
In prima parte vom prezenta sistemul si componentele sale care fac posibila folosirea acestei clase de substante si vom detalia tipurile de afectiuni unde se pot folosi aceste solutii.
In partea a doua vom detalia solutia pe care o punem la dispozitia partenerilor nostri.
Sistemul endocanabinoid
Acesta este alcatuit din substante care neuromoduleaza diferite functii ale organismului responsabile de bunastarea psihica, deoarece actioneaza la nivel emotional dar si fizic, receptorii acestor substante, cat si enzimele care le regleaza.
Sistemul endocanabinoid este prezent la toate vertebratele.
Principala sa sarcina este asigurarea echilibrului in diferite procese fiziologice cheie din organism, cum ar fi durerea, memoria, inflamatia, controlul temperaturii, starea de spirit sau functiile ficatului si functia gastrointestinala.
Canabinoizii sintetizati de catre organism se numesc anandamida (AEA) si 2-araquidonoil-glicerol ( 2-AG), fiind molecule cu o structura chimica asemanatoatre cu a THC. Sunt substante cu structura lipidica, derivate din acidul arahidonic. Aceste doua substante se vor lega de receptori specifici.
Receptorii sistemului endocanabinoid sunt CBR1, CBR2 si TRPV1.
CBR1 sunt localizati in principal in neuronii presinaptici din sistemul nervos central si periferic, unde dezvolta un mecanism de feedback negativ in transmisia
neuronala care le permite sa exercite efecte analgezice, sentimente de relaxare si bunastare. De asemenea, CBR1 au fost descoperiti si in alte tesuturi si sisteme cum sunt pulmonii, sistemul vascular, musculatura, tractusul gastrointestinal, sistemul reproducator sau sistemul imunitar.
Receptorii CBR2 se gasesc in vasele de sange, maduva spinarii, piele.
Prin atasarea la receptorii CBR1 a celulelor sistemului imunitar, canabinoidele sunt capabile sa exercite un puternic efect antiinflamator, regland eliberarea citokinelor si migrarea celulelor pro-inflamatorii.
Exista substante exogene capabile sa actioneze asupra acestui sistem, ele se numesc fitocanabinoide si se gasesc in planta Cannabis, insa exista si canabinoizi de sinteza denumiti nabilona si dronabiol.
Durerea la caini si pisici
Durerea se defineste ca fiind exprimarea senzoriala si emotionala neplacuta asociata cu leziuni tisulare reale sau potentiale. Această definitie implica atat factori senzitivi (de ex. nocicepția) cat si emotionali (ex. suferinta).
Nociceptia reprezinta detectarea, traducerea si transmiterea stimulilor durerosi.
Asadar durerea este perceptia constienta a unui semnal nociceptiv. Ea cuprinde factori cognitivi, emotionali si este o experienta multidimensionala si unica pentru fiecare anuimal.
Fiziologia durerii
Senmalul noviceptiv este tradus intr-un semnal electric (transductie) care circula prin maduva spinarii ( transmitere) si care este modulata de catre centrii superiori ( perceptie) pentru a se produce un raspuns la acel stimul.
Un receptor senzorial este o structura celulara specializata, parte componenta a primului neuron, ce serveşte ca interfata intre energia stimulului si sistemul senzorial. La nivel periferic se efectueaza transductia, cand diferite forme de energie naturală sunt transformate in impulsuri nervoase.
Nociceptorii sunt terminatii nervoase libere, nemielinizate. Se disting mecanonociceptori, chemonociceptori, termonociceptori. Dupa localizare ei pot fi superficiali localizati in derm si hipoderm,profunzi localizati in muschi, tendoane, fascii, periost, pericondru sau capsule articulare si viscerali localizati subseros,subepitelial şi in tunica medie a vaselor.
Nu au nociceptori tesuturile hepatic, splenic, renal, osos şi cortexul cerebral. Sensibilitatea nociceptiva a acestor organe este asigurata de catre nociceptorii capsulelor sau meningelui.
Stimulii noxici au doua tipuri de efecte asupra nociceptorilor: activare (cand mediatorul generează in mod direct potenţialul de receptor prin deschiderea canalului ionic propriu) si sensitizare (amplifica efectele receptorilor activatori şi induc raspunsuri celulare specifice–activare de gene, sinteza de canale ionice şi neuropeptide).
Mediatorii noxici provin din 4 surse principale: celulele lezate, celulele implicate in inflamaţie (leucocite, trombocite, endoteliocite, celule gliale), fibrele nervoase senzoriale si simpatice si circuitul sistemic (substantele acumulate în timpul ischemiei-reperfuziei tesuturilor).
„Amestecul” de substante biologic active din micromediul nociceptorilor poarta denumirea de „supa periferica” incluzand substante precum serotonina, histamnina, ilterleukine, noradrenalina, oxid nitric, bradiqinina, prostaglandine.
Mecanismele biochimice ce se deruleaza la etapa periferica, produc urmatoarele fenomene fiziologice:
–sensitizarea periferica care se manifesta prin scaderea pragului de sensibilitate a nociceptorilor dupa interactiunea cu mediatorii;
–hiperalgezia primara, este o sensibilitate exagerata in regiunea tesuturilor lezate, fiind consecinta directa a fenomenului de sensitizare periferica. Hipersensibilizarea tesuturilor lezate provoaca starea de alodinie, cand un stimul nenociv, provoaca durere;
–inflamatia neurogena este initiata de eliberarea de citokine. Ele cresc permeabilitatea capilarelor, provoaca degranularea mastocitelor, actioneaza asupra fibrelor nervoase adiacente. Inflamatia neurogena este implicata, direct sau indirect, in majoritatea fenomenelor nociceptive.
Urmeaza nivelul de conducere, care include toate structurile de conducere a traficului nociceptiv, incepand cu nervii si terminand cu talamusul. Aici converg majoritatea neuronilor primari aferenti, care elibereaza o varietate enorma de mediatori.
In etapa de conducere a traficului nociceptiv se produce hiperalgezia secundara, care se manifesta printr-o sensibilitate exagerata a tesuturilor sanatoase, adiacente leziunii primare. Mecanismul aparitiei ei are la baza inflamatia neurogena. Ansamblul de modificari provocate de o activitate neuronala anormala sta la baza durerii neuropate.
Structurile anatomice, ce realizeaza integrarea centrala a nociceptiei sunt situate in trunchiul cerebral, talamus, hipotalamus si nucleii subcorticali.
Nociceptia reprezinta procesarea semnalului aferent nociceptiv, independent de constiintă. Perceperea durerii este realizata exclusiv de către cortex. Perceperea ei necesita un neocortex intact. Durerea nu poate exista fara constiinta.
Modularea biochimica descendenta a traficului nociceptiv:
In funcţie de mediatorul principal al al retelei de neuroni deosebim mai multe sisteme de modulare descendentă a traficului nociceptor:
1)Sistemul opioid endogen. Endomorfinele. In prezent sunt cunoscuti peste 50 de opioizi endogeni cum ar fi: proopiomelanocortina (POMC), proenkefalina si prodynorfina. Sistemul opioizilor endogeni joaca un rol fiziologic foarte divers. Pe langa modularea traficului nociceptiv, el este implicat in controlul functiilor respiratorii, cardiovasculare, gastro-intestinale, motorii, de secretie hormonala, comportament.
Utilitate farmacologică: analgezicele opioide (morfina, fentanilul, sufentanilul, remifentanilul, alfentanilul ).
2)Sistemul adrenergic. Modularea este realizata prin intermediul familiei receptorilor 2 ( 2A,2B,2C) si a noradrenalinei la nivelul SNC. Mecanismul de actiune consta in inhibitie presinaptica (blocarea eliberarii mediatorilor excitatori) si postsinaptica (influx de K+, cu hiperpolarizare de membrana).
Utilitate farmacologică: adrenalina, clonidina, utilizate în rahianalgezie (rahianestezie).
3)Sistemul GABA-ergic. Acidul -aminobutiric interactioneaza cu receptorii GABA A si GABA B fiind cel mai raspandit mediator inhibitor.
Utilitate farmacologica: oxibutiratul de sodiu, benzodiazepinele (midazolamul, diazepamul) utilizate pentru realizarea componentului hipnotic al anesteziei generale.
4)Sistemul serotoninergic. Exista 15 tipuri de receptori serotoninergici, in antinociceptie sunt implicaţi tipurile 5-HT1, 5-HT2, 5-HT3. Actioneaza prin cresterea conductantei pentru K+, ce se traduce prin hiperpolarizare de membrana.
Utilitate farmacologică: tramadolul şi nefopamul, la care efectele analgezice sunt explicate prin mecanisme serotoninergice centrale.
5)Sistemul canabinoid. În anii ’90 ai sec. XX au fost descoperiţi canabinoizii endogeni si receptorii lor. Larg rsspanditi in SNC si periferic. Sinteza lor se realizeaza “la solicitare” (nu există rezerve) din fosfolipidele membranei postsinaptice. Actioneaza prin intermediul receptorilor CB1, care sunt localizati presinaptic. Provoaca efecte analgezice si antihiperalgezice prin efecte presinaptice.
Utilitate farmacologică: Δ9-tetra-hidrocanabinolul (THC) este utilizat în tratamentul unor forme de durere canceroasă rebelă si canabidiolul (CBD).
Canabinoizii vor modula perceperea durerii prin inhibarea transmiterii nociceptiva ascendent, acestia se vor cupla cu receptorii CBR2 de pe suprafata mastocitelor si vor inhiba eliberarea de substante proinflamatorii precum histamina, prostaglandine, interleukine, TNF, leucotriene.
Anadamida se va lega de receptorii TRPV1 avand efect asupra durerii neuropatice si efect antiinflamator.
Sistemul endocanabinoid va interactiona si cu alte sisteme de control al durerii cum este cel opioid, producand un efect sinergic.
Ce este cannabisul?
Exista diferite plante incluse sub denumirea de “cannabis”, “canepa” sau “marihuana”, toate acestea apartinand genului Cannabis. Ele difera insa in functie de cantitatea de fibre pe care o au, de dimensiunea maxima pe care o ating sau de profilul substantelor active.
Canabisul actioneaza in alterarea perceptiei senzoriale, stimuleaza apetitul, produce sedare si induce o stare de euforie dar si o alterare a perceptiei senzoriale care poate duce la alterari de memorie si de control motor.
In ceea ce priveste canabisul s-a observat un efect sinergic intre toate componentele sale.
Mai mult de 421 de molecule din cannabis au fost extrase si descrise, inclusiv terpene, flavonoide, antioxidanti, acizi grasiomega-3 si 6, proteine, minerale si vitamine din grupul B. Printre acestea se numara un grup de substante chimice care se evidentiaza datorita singularitatii lor-fitocannabinoide. Canabisul contine mai mult de 60 dintre aceste molecule, in cea mai mare concentrație: a9-tetrahidrocanabinol (THC) și cannabidiol (CBD) .
THC este o molecula psihoactiva considerata responsabila pentru efectele secundare ale canabisului: cresterea apetitului, euforie, senzatie de gura uscata(sete), etc. Desi potentialul terapeutic al THC a fost dovedit in tratarea mai multor boli (cum arfi cancerul sau IBD ), datorita faptului ca este molecula care provoaca starea de relaxare, prezenta sa a fost limitata printr-un regulament al Uniunii Europene, astfel incat legale pot fi doar plantele cu un continut de THC care nu depaseste 0,2%.
Cantitatea in acesta substanta depinde de multe variabile ( temperatura, sol, umiditate) dar si de specia de canabis cultivata. Cronicare este produs din planta Cannabis sativa, cultivata in scop medicinal, continand o concentratie de THC sub 0.05%.
Toxicitate THC: – DL 50 la caini este mai mare de 3 g /kg.
–Doza toxica este de 0.5mg/kg, lucru care poate fi atins in cazul inhalarii sau administrarii injectabile.
Asadar calea de administrare este extrem de importanta iar dintre toate, cea orala este cea mai sigura. Substanta este metabolizata in principal hepatic fiind eliminata in procent de 80% pe cale renala si restul prin fecale.
Un alt aspect care poate influenta absorbtia este statusul corporal al animalului. THC este absorbit in prezenta lipidelor avand o afinitate mare pentru tesuturile grase, asadar administrarea la animal supraponderal nu va avea acelelasi efecte la un animal slabit, doarece animalul supraponderal va avea o absorbtie sporita, insa avand o masa corporala mai mare toxicitatea va fi mai mica. Administrarea cu grasimi va mari absorbtia THC.
A doua molecula principala a plantei de canabis este CBD, care a starnit un foarte mare interes in randul comunitatii stiintifice in ultimii ani. CBD nu produce efecte secundare psihotrope. Ca efecte terapeutice mentionam: antioxidant , neuroprotector, anticonvulsiv si analgezic. CBD este un inhibitor al citocromului P450, afectand metabolizarea unor medicamente.
Efectele cele mai importante, de care se profita si in clinica, sunt mangementul durerii cronice, al durerilor post operatorii, durerii neoplazice, in starti de anxietate sau sidromul de disfunctie cognitiva.
Ce tipuri de durere putem trata cu ajutorul fitocanabinoizilor?
1) Durerea osteoarticulara
Aceasta se datoreaza deteriorarii cartilajului articular si este acompaniata de remodelare osoasa si aparitia unor patologii particulare, ale membranei sinoviale, osului subcondral, musculaturii, tendoanelor, ligamantelor.
Se estimeaza ca intre 25-30% dintre catei sufera de o afectiune osteoarticulara.
Principalele semne observare sunt lipsa de activitate, ridicare de jos cu dificultate, rigidiate, schiopatura, catelul nu mai poate sa sara.
Diagnosticul se realizeaza prin un consult ortopedic si neurologic ( durere, atrofie musculara), radiografie, rezonanta magnetica( ligamente, menisc).
La felinele de peste 6.5 ani un procent de 35% sufera de afectiuni osteoarticulare, in timp ce la pisicile trecute de varsta de 12 ani un procent de 90% sufera de afectiuni osteoarticulare cu localizare la nivelul coloanei vertebrale, cotului, soldului si genunchiului.
Tratamentul afectiuinilor osteoarticulare
In functie de gradul de avansare al afectiunii se recurge la fizioterapie, medicamente condroprotectoare, ANIS, chirurgie.
Dar canabinoizi?
Doza recomandata de CBD este intre 2-8 mg/kg, avand un timp de injumatatire de 4.2 h, conform unui studiu realizat la universitatea Cornell (“Farmacocinetica, siguranta si eficacitatea clinica a CBD in tratamentul osteoartitei la caini”).
Doza folosita in studiu a fost de 2 mg/kg/12 h CBD la 16 catei diagnosticati cu osteoartrita, 9 dintre ei au fost tratati cu ANIS si protectoare articulare.
Pentru a evalua eficatitatea tratamentului s-au apreciat gradul de durere, funtionalitatea articulatiei si calitatea vietii.
Funtionalitatea articulatiei: 1) mers normal, 2) schiopatura usoara cand merge, 3) schiopatura moderata, 4) schiopatura severa 5) nu merge mai mult de 5 pasi.
Dupa o saptamana s-au observat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste durerea, aceasta scazand cu 30%.
Efectele advesrse inregistrate consecutiv administratii de CBD au fost cresterea fosfatazei alcaline si inhibarea enzimelor din citocromul P450.
2) Durerea neuropatica
Acesta este consecinta directa a unei leziuni sau boli care afecteaza sistemul somatosenzorial si poate cauza leziuni ale nervilor, dificil de diagnosticat deoarece durerea este spontana, se pot produce parestezii, furnicaturi.
Se produce fenomenul alodiniei care reprezinta o durere produsa de un stimul care de obicei nu este dureros, cum ar fi o mangaiere la un pacient care sufera de durere neuropatica. Si hiperalgezia care este un raspuns exagerat la durere.
Acest tip de durere este dificil de diagnosticat, se poate observa moartea unei zone de tesut, dupa o mangaiere catelul urla, maraie sau are un raspuns exagerat la acel stimul.
Boli care pot cauza durere neuropatica: afectiuni ale discurilor intervertebrale, coada ecvina, discospondiloze, osteomielite vertebrale, traume nervoase, neoplazii, membre fantoma, osteoartrite avansate.
In acest caz fitocanabinoizii se vor cupla cu receptoriii serotoniniergici.
3) Durerea viscerala
Aceasta este localizata in cavitatea abdomonala sau pelvina.
Stimulii care pot provoca durere viscerala sunt distensia organelor, tractiuniea mezenterelor, ischemie.
Durerea viscerala este dificil de localizat, ea poate deriva din cea somatica ( durerea abdominala se poate confunda cu durerea spinala, pacientii cu colica nefritica vor acuza durere la nivelul vertebrelor lombare L2-L4). Ea este intensa, de durata si se cronicizeaza.
4) Durerea oncologica
Aceasta este multifactoriala putand fi produsa pe deoparte de tumora in sine, de modificarille inflamatorii, de compresiunea tisulara a structurilor subiacante, de ischiemie, de tratamentul cu citostatice si de sindroamele paraneoplazice.
In articolul “A selective review of medical cannabis in cancer pain management” s-a folsit Nabiximol ( medicament ce contine CBD si THC) pentru managementul durerii. Concluzia acestui studiu a fost: “Canabisul medicinal este o optiune in tratamentul durerii oncologice”.
CBD are efect antiinflamator, oprind transmiterea impulsului dureros la nivel central astfel reducandu-se alodinia.
Substantele canabinoide si opioide se pot folosi concomitent pentru un efect sinergic. De asememena se obtine si un efect anxiolitic.
In managementul pacientului oncologic pe langa efectul antialgic si anxiolitic al fitocanabinoizilor mai este folositor si efectul antioxidant deoarece se protejaza prioritar celulele sanatoase, precum si cel coadjuvant ( in studiul facut de catre Fouad, AA et al,2013 doxorubicina, citostatic cardiotoxic, a fost folosita si asociata cu CBD. S-a demonstrat ca CBD are actiunie protectoare asupra tesutului cardiac si reduce markerii inflamatori apoptotici si oxidativi pentru celulele sanatoase)
Exista si alte studii care afirma efectul coadjuvant si de protectie al CBD cum ar fi in tratamentul radioterapic al cancerului pulmonar si pancreatic ( Yasim-Karim, imbunatateste calitatea vietii fiind analgezic, antiemetic, anxiolitic si antidepresiv S et al 2018), s-a constatat o crestere a efectului citotoxic pentru celula tumorala si o crestere a supravietuirii acestor pacienti cu o scadere a sanselor de metastazare.
CBD asociat cu Paclitaxel, chimioterapic neurotoxic, folosit in diferite tumori a ameliorat durerea neuropatica.
THC si CBD nu sunt singurii fitocanabinoizi, in Canabis Sativa exista 120 de astfel de substante care se potenteaza una pe alta creand efectul “antourange”, nefind indicata izolarea doar acestor doua substante.
Pentru evaluarea durerii se folosesc diferite scale in care se apreciaza urmatorii parametrii: cantitatea de hrana ingerata, faciesul, starea de spirit a animalului, reactivitatea lui la stimulii din mediu. Consecutiv acestei evaluari se ofera un punctaj pentru a aprecia nivelul de durere al pacientului pe o scara de la 0, lipsa durerii, la 4, durere severa. Aceaste fise de evaluare ale durerii sunt folositoare pentru a aprecia eficienta tratamentului administrat.
Mai jos gasiti un exemplu al acestei fise:
Cazuri clinice in care s-au folosit fitocanabinoizi :
1)Cata , Labrador, 5 ani, femela
Diagnostic:Condromalacie, degenerescenta articulara bilaterala a cotului.
Tratament: ANIS, acupunctura, fizioterapie
Cronicare: prima saptamana 1mg/kg/24 h
saptamana a doua 1 mg/kg/12 h
saptamana a treia 2 mg/kg/12 h
La inceputul tratamentrul scara durerii era de 3. Dupa a treia saptamana de tratament evaluarea durerii a scazut la 1.
2)Lucas, Golden Retriever, 11 ani, mascul
Diagnostic: discospondilita cervicala si lombosacrala.
Clinic: Durere in zona cervicala, paravertebral si lombosacral.
Tratament: ANIS, protectoare articulare, acupunctura
Cronicare: prima saptamana 1mg/kg/24 h
Saptamana a doua 1 mg/kg/12 h
Saptamana a treia 2 mg/kg/12 h
La inceputul tratamentului scara durerii era de 5, apetitul era afectat, avea dificultati in a se ridica de jos. La reevaluare s-a constatat o imbunatatire semnificativa.
3)Gudi, Labrador Retriever, 10 ani, mascul
Diagnostic: coxartroza
Tratament: Grapiprant, protectoare articulare, acupunctura
Cronicare: prima saptamana 1mg/kg/24 h
Saptamana a doua 1 mg/kg/12 h
Saptamana a treia 2 mg/kg/12 h
4)Mubu, Felina, Europeana, 14 ani, mascul
Diagnostic: discospondiloza lombosacrala, artroza genunichi bilateral
Tratament: ANIS, protectoare articulare
Cronicare: prima saptamana 1mg/kg/24 h
Saptamana a doua 1 mg/kg/12 h
Saptamana a treia 2 mg/kg/12 h
La inceputul tratamentului durerea era de 5. La reevaluare, dupa trei saptamani, aceasta a scazut la 2.
5)Arwen, Felina, Europeana, 11 ani, femela
Diagnostic: carcinom scvamocelular
Tratament: ANIS, gabapentina, buprenorfina
Cronicare: prima saptamana 1mg/kg/12 h
Saptamana a doua 1 mg/kg/8 h asociat cu buprenorfina pentru efectul sinergic
La inceputul tratamentului durerea a fost evaluata la 7. Dupa doua saptamani de tratament acesta a scazut la 3.5.
Solutia noastra in managementul durerii: CroniCare
CroniCare este o formula de supliment nutrititiv, 100% naturala, dedicata cainilor si pisicilor. Contine extract de ulei de canepa ca principal ingredient, precum si acizi grasi esentiali omega-3.
CroniCare a fost creat de Laboratoarele Stangest, partenerul nostru, cu peste 20 de ani de experiența in sectorul veterinar, dedicat medicinei veterinare holistice.
Profilul biochimic CroniCare
Cannabidiolul (CBD) este principalul fitocannabinnoid prezent in extractul de canabis al formulei CroniCare. Este cea mai interesanta molecula la nivel clinic, datorita efectelor antiinflamatorii, analgezice si anxiolitice. Nivelul CBD in extract este standardizat si atinge o concentrație de 1% in produsul finit.
Pe de alta parte, continutul THC din CroniCare este foarte scazut (0,05%), astfel incat nici unul dintre efectele psihotrope tipice legate de consumul de canabis nu vor aparea.
Trebuie subliniat faptul ca formula CroniCare este bazata pe extract canabis din plante intregi. Acest tip de extract include, in afara de CBD, mult mai multe fitocannabinoide (cum ar fi CBG sau CBN), terpene si flavonoide. S-a demonstrat ca diferitele molecule se ajuta reciproc pentru a exercita un efect mai puternic, comparativ cu situatia in care diferitele molecule ar actiona separat. Aceasta sinergie este cunoscuta ca “efectul entourage”. Acest lucru contrasteaza cu alte produse care contin pulbere de canabis sau ulei de semințe de canabis, al caror cost este mai mic. Sunt considerate foarte hranitoare datorita continutului de omega-3 si -6, proteine si alte elemente vitale. Cu toate acestea, in comparatie cu extractul din plante intregi, ele contin niveluri foarte scazute ale CBD. Pe de alta parte, exista produse cu CBD pur (CBD izolat), care sunt diluate in diverse uleiuri-din seminte de canabis, din nuca de cocos sau din masline. Desi pot avea un continut CBD echivalent, au un mare dezavantaj deoarece nu contin restul de molecule: fitocannabinoidele, terpenele sau flavonoidele. Prin urmare, efectul entourage este pierdut, iar beneficiile asupra organismului vor fi limitate.
Mecanismul de actiune
Fitotocanabinoidele sunt compusi lipofili care se absorb mai bine in prezenta uleiurilor sau a solventilor polari, cum ar fi etanolul. In comparatie cu administrarea inhalata, canabinoidele administrate pe cale orala exercita efecte mai intarziate, dar mai persistente.
Un produs natural cum este CroniCare, desi nu are viteza de acțiune a medicamentelor uzuale, are un avantaj clar: efecte secundare mult mai limitate, in special atunci cand se aplica tratamente pe termen lung.
Conform altor experiente anterioare cu privire la utilizarea extractelor de cannabis pe animalele de companie, timpul necesar pentru a evalua efectele difera. De exemplu, in cazurile de artrita a fost observata o ameliorare inca din primele zile de la tratament sau de-abia in prima luna in cazurile de epilepsie, etc.
Trebuie amintit ca fiecare animal de companie poseda variabile care afecteaza raspunsul la administrarea CroniCare: starea generala de sanatate, stadiul de dezvoltare al bolii, diverse complicatii sau mediul in care traieste. Datorita acestor detalii, este foarte important sa se administreze doza care poate ajuta animalul, fara sa provoace alte complicatii daunatoare.
Varsta minima pentru administrare Cronicare
CroniCare poate fi folosit la orice varsta, insa intotdeauna trebuie respectate dozele de administrare recomandate de catre medicul veterinar. De fapt, una dintre utilizarile extractului de canabis este la pui, pentru a calma anxietatea care apare datorita separarii de cuibul lor.
In aceeasi directie, in prezent se desfasoara studii de cercetare cu canabinoide la nou-nascuti. Un exemplu este Dr Martínez-Orgado, persoana responsabila de neonatologie in cadrul Spitalului Clinic Universitar San Carlos din Madrid, care coordoneaza un grup de cercetare axat pe studiul rolulului neuroprotector al canabinoizilor pentru un tip de leziune neonatala ( hipoxie-ischemie). Ei au demonstrat ca CBD protejeaza impotriva daunelor neuronale cauzate de lipsa de oxigenla nou-nascuti.
Farmacologie
Citocromul P450 este un grup de enzime care metabolizeaza diversi compusi (dintre care mai multe medicamente sunt incluse) in ficat. S-a observat ca mai multe fitocannabinoide, inclusiv CBD, inhiba citocromul P450. Insa doze foarte mari (10 mg CBD / kg greutate – de 20 de ori mai mari decat cele recomandate pentru CroniCare) sunt necesare pentru a inhiba activitatea citocromului P450 in vivo. Pentru a evita neplaceri sau supradozari, recomandam supravegherea de catre medicul veterinar in cazurile in care CroniCare este combinat cu un medicament a carui metabolizare presupune participarea citocromul P450.
Pe de alta parte, canabinoidele au demonstrat ca au efecte antiinflamatoare, analgezice, anticonvulsive si antioxidante. Atunci cand sunt combinate cu alte medicamente cu acelasi efect, este posibil sa apara un efect aditiv sau sinergic. De exemplu, endocannabinoidele si canabinoidele sintetice au crescut efectul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), opioidele sau anticonvulsivantii in cazurile de epilepsie. Din acest motiv, in unele cazuri ar putea exista posibilitatea de a reduce doza de medicamente la introducerea unui supliment pe baza de cannabis.
CroniCare este un produs important, in special pentru pacientii cronici, care sunt in general polimedicati si, prin urmare, au cerintele renale si hepatice crescute. In cazul lor, incorporarea CBD, cu un bun echilibru intre eficacitate
si efecte secundare, poate deschide oportunitati terapeutice noi si foarte interesante.
Efecte secundare
CroniCare este un produs foarte sigur. Cea mai sensibila molecula este THC, care provoaca de altfel si efectele secundare asociate consumului de cannabis. Deoarece CroniCare are o concentrație foarte scazuta din acest fitocannabinoid, nu este asteptat nici un fel de efect psihotrofic legat de THC. Mai mult, conform unui studiu efectuat in 2012, a fost stabilita o doza letala minima de THC de 3 g /kg pentru caini. Aceasta inseamna ca, un caine ar trebui sa consume 227 flacoane CroniCare pentru a ajunge la o doza letala.
In acelasi timp, in SUA exista suplimente nutritive pentru animalele de companie, cu caracteristici similare cel orale CroniCare. Intr-un studiu al unuia dintre aceste produse, proprietarii au spus ca a fost foarte util in cazurile de durere, anxietate si tulburari de somn. De cealalta parte, cele mai frecvente efecte nedorite au fost sedarea si cresterea poftei de mancare. Sedarea a fost probabil legata de efectele anxiolitice ale canabisului, care promoveaza o stare de echilibrul emotional. Pentru a evita aceste neplaceri, se recomanda administrarea progresiva a CroniCare: se incepe cu o cantitate mica si se creste treptat pana la gasirea unei doze care poate ajuta in tratarea fiecarei afectiuni specifice. Daca totusi se depaseste doza, ea poate fi oricand descrescuta pana la nivelul optim anterior.
Efectele CroniCare
Datorita proprietatilor anxiolitice, neuroprotectoare si antioxidante, poatefi administrat in urmatoarele cazuri:
• Anxietate, stres
• Separare de cuib
• Tulburari de somn
• Tulburari de comportament
• Boli neurodegenerative (ex: disfuncții cognitive)
• Caini si pisici in varsta
Datorita proprietatilor analgezice, antiinflamatoare si antioxidante, CroniCare poate fi folosit ca sprijin in:
• Durere cronica
• Probleme articulare: artrita, artroza
• Boli autoimune
• Cancerul
• Boli inflamatorii
• Accidente vasculare cerebrale, epilepsie
Intrebari frecvente
1)Ce este CRONICARE?
CroniCare este o formula 100% naturala, special creata pentru animalele de companie. Este compusa din extract de cannabis si ulei de peste( sursa de acizi grasi Omega-3), care au demonstrat numeroase beneficii in intretinerea sanatatii.
2)Care este diferenta intre Extractul de Cannabis si Marijuana?
Extractul folosit in CroniCare este din planta Cannabis Sativa. Exista mai multe tipuri de plante incluse in Genul Cannabis. Diferenta intre ele este data de cantitatea de fibre continuta, de dimensiuni sau de profilul biochimic.
3)Este Legal?
Cannabis sau extractul de canepa este considerat materie prima, autorizat pentru folosire in suplimente pentru animale de companie conform CE767/2009.
4)Care este originea plantelor de cannabis din Cronicare?
Extractul provine de la o companie europeana, membra a Asociatiei Europene a Canabisului Industrial, specializata in obtinerea de materii prime derivate din cannabis. Plantele sunt cultivate conform legislatiei europene si sunt dedicate exclusiv sectorului farmaceutic.
5)Cum se obtine extractul?
Extractele din plante sunt obtinute in laborator, respectand cele mai inalte standarde calitative. Extractia cu ajutorul CO2, in conditii super critice, permite o purificare non-toxica, devenind sigure pentru folosirea in formule nutritionale, pastrand in acelasi timp calitatile moleculelor.
6)Ce contine extractul de cannabis ?
Extractul de canepa folosit in formula CroniCare contine un set foarte complex de molecule numite FITOCANABINOIDE, compuse din cannabinol, cannabigerol sau cannabidiol (CBD).
7)Administrarea CroniCare poate “droga” animalul?
NU- deoarece THC (delta-tetrahydro-cannabinol) este molecula psihoactiva care produce efectele daunatoare ale cannabisului: schimbare de perceptie, sedare, cresterea apetitului, sete intensa, etc. Continutul THC din CroniCare este extrem de scazut, motiv pentru care aceste efecte psihotropice nu vor fi observate la caini si pisici.
8)De ce se utilizeaza extract din planta intreaga?
Diversele Fitocanabinoide se ajuta reciproc pentru potentarea efectului, efect care ar fi mai redus daca moleculele ar actiona separat. Aceasta sinergie este recunoscuta ca efectul “entourage”. Datorita acestei calitati, CroniCare este mai eficient decat alte produse bazate pe CBD purificat. Exista si formule din ulei de seminte de cannabis, insa contine CBD foarte scazut. Din aceste motive, extractul din planta intreaga este cel mai eficient, iar efectul “entourage” ofera potentialul maxim.
9)Cum actioneaza extractul de cannabis ?
Fitocannabinoidele interactioneaza cu sistemul endocannabinoid, o structura regulatorie complexa in organismal mamiferelor, structura care include receptori, liganzi si enzime de sinteza si degradare. Prin CBR1 si CBR2 ( receptori) sistemul endocanabinoid participa la intretinerea homeostazei unei varietati de procese fiziologice: durere, memorie, inflamatii, stare de spirit, apetit, echilibru imunologic.
10)Cum actioneaza canabinoizii?
Fitocanabinoizii activeaza sau inhiba diverse elemente ale sistemului endocanabinoid pentru a le modula activitatea. In consecinta, aceste molecule pot regulariza procese fiziologice vitale cum sunt: simtul durerii, eliberarea de citokine proinflamatorii, neurotransmisie.
11)De ce canabinoizii sunt atat de importanti clinic?
In primul rand datorita mecanismelor sistemului endocanabinoid care sprijina homeostaza animalelor. Multe dintre acestea sunt alterate datorita unor boli cornice: epilepsie, anxietate, artrita, etc. In al doilea rand, datorita sigurantei si eficientei terapeutice.
12)De ce CroniCare continue si ulei de peste?
Uleiul de peste este principala sursa de acizi grasi omega-3 (EPA siDHA), care sprijina sanatatea optima a sistemului cognitiv, cardiovascular, renal, etc. In plus animalele adora gustul lui.
13)Care sunt avantajele Omega-3 de origine animala?
Cainii si pisicile au abilitati limitate in a profita de beneficiile acizilor Omega-3 de origine vegetala. Uleiul de peste ofera acesti acizi fara a fi nevoie de prelucrari ulterioare in organism. Acest lucru are ca rezultat un raspuns mai rapid si mai eficient.
14)Care sunt efectele CroniCare?
Uleiul de peste confera datorita acizilor Omega-3, efect antiinflamator crescut si sprijina functia cognitiva.
Extractul de cannabis s-a demonstrat ca are puternice efecte antiinflamatorii, analgezice, antioxidante si neuroprotectoare. Pentru ca THC este aproape de 0, nu se asteapta niciun fel de efect toxic sau psihotropic!
Cand se recomanda CroniCare?
Datorita proprietatilor anxiolitice, neuroprotectoare si a efectului antioxidant, CroniCare poate fi administrat ca supliment sau adjuvant in tratarea:
Anxietatii
Stresului
Separarii de cuib
Dereglari de somn
Dereglari comportamentale
Afectiuni neurodegenerative (CDS)
Datorita efectelor analgezice, antiinflamatorii si antioxidante, se recomanda in caz de:
Durere cronica
Afectiuni articulare: artrite, artroze
Boli autoimmune
Cancer
Afectiuni cu efecte inflamatorii
Probleme dermatologice
Ictus, epilepsie
Instructiuni de administrare CroniCare:
CroniCare poate fi administrat direct in gura animalului, fiind favorizata astfel absorbtia sublingvala. Alternativ, poate fi administrat si in amestec cu hrana.
Doza depinde de caracteristicile individuale ale animalului si starea lui de sanatate. Din aceste considerente se recomanda inceperea cu doze reduse, care apoi vor creste progresiv,pana la nivelul optim fiecarui individ.
CroniCare 30 ml cu pipeta:
1 picatura/ fiecare kg gc/ zi, pentru 3-4 zile
Cresteti progresiv pana se ajunge la 2 picaturi/kg/gc/2 ori pe zi.Mentineti dozarea pentru 2-4 saptamani, respectand instructiunile si recomandarile medicului veterinar! Pentru perioada de intretinere doza este 1 picatura/ kg gc/ 2 ori pe zi.
CroniCare 100 ml cu seringa:
0.3 ml/ 10 kg gc/ zi, pentru 3-4 zile
Cresteti progresiv pana se ajunge la 0,6 ml/ 10 kg/ gc/ 2 ori pe zi.Mentineti dozarea pentru 2-4 saptamani, respectand instructiunile si recomandarile medicului veterinar! Pentru perioada de intretinere doza este 0,3 ml/ 10 kg gc/ 2 ori pe zi.
Produsul continue seringa 1ml,cu gradatii 0,01ml.
Leave A Comment